naar Marker Nieuws indexpagina
Emile Roemer opent SP meldpunt zorg
 

 

 

 

 

Tijdens zijn bezoek aan Marken, maakte Emile Roemer ook kennis met een cliënt van Buurtzorg. Tijdens dit gesprek werd vooral in gegaan op wat er allemaal veranderd in de zorg en wat dat betekend voor de cliënt zelf, maar ook voor mantelzorgers, waar een groot aandeel van gevraagd wordt. Mantelzorgers die zelf ook nog een betaalde baan hebben en deze zorg rondom het eigen gezin en sociale activiteiten moet organiseren.
 
De SP vindt dit een slechte zaak. De huidige politiek stimuleert oudere mensen om zo lang mogelijk thuis te wonen met thuiszorg en ondersteuning van familie en omgeving van de cliënt. Het liefst met zo min mogelijk thuiszorg, zodat het de overheid zo min mogelijk geld kost. Hierdoor raken vele ouderen mensen in een isolement, omdat ze letterlijk niet meer in staat zijn om naar buiten te gaan.
 
Als ervaringsdeskundige is mevrouw Springer in gesprek gegaan met Emile Roemer, tijdens dit gesprek stond centraal hoe mevrouw Springer de zorg ervaart en wat mevrouw vindt van alle veranderingen in deze zorg.
Mevrouw Springer ontvangt zorg van Buurtzorg. Buurtzorg is een kleinschalige thuiszorgorganisatie wat werkt met zelfsturende teams. Buurtzorg Nederland heeft 715 van die zelfsturende teams, welke zelf een indicatie stellen en hier zelf zorg vanuit de zorgverzekering kunnen inkopen. Buurtzorg streeft naar een continuïteit in de zorg, wat inhoudt dat de teams niet groot zijn en daardoor heeft de cliënt met zo min mogelijk verschillende mensen te maken.
Mevrouw Springer is erg tevreden over deze zorg. Haar angst is echter dat de zorg steeds duurder zal worden en dat het straks onbetaalbaar wordt en zij nog meer aanspraak moet maken op (vrijwillige) zorg van haar omgeving.
Dit is een speerpunt van de SP, de zorg niet verder uitkleden! Nadat de zorg vanuit de overheid is overgedragen naar de gemeenten, gaan er nog meer bezuinigingen doorgevoerd worden. De gemeenten ontvangen van de overheid te weinig subsidie
om cliënten de zorg te kunnen biedend die zij nodig hebben. Dit houdt in dat de rekening bij de cliënt komt te liggen. En dat vindt de SP een kwalijke zaak.
 
Jacob Kes (wethouder SP gemeente Waterland met de portefeuille zorg) vulde aan dat in de gemeente Waterland de huidige WMO zorg elk geval het komende half jaar gehandhaafd blijft. Ook voor het aanvragen van hulpmiddelen kan een aanvraag gedaan worden bij de gemeente, loket WMO. Marga Koster (raadslid SP gemeente Waterland en verpleegkundige bij Buurtzorg) gaf uitleg hoe de regeling in praktijk werkt.
 
Om te voorkomen dat er zaken fout gaan lopen en cliënten daarvan de dupe worden, heeft de SP Waterland een zorgmeldpunt geopend. Via dit meldpunt kunnen misstanden doorgegeven worden en waar mogelijk zal de SP alles in het werk zetten om de misstanden te verhelpen. Maar alle misstanden worden ook gebundeld, zowel lokaal als landelijk, om een inzicht te creëren waar de meeste knelpunten liggen. Misstanden van alle zorgaanbieders waarvoor een indicatie nodig is vanuit de WMO.
Dit meldpunt is voor zowel de gemeente Waterland als de gemeente Edam/Volendam. Dit meldpunt is te bereiken via telefoonnummer: 06-17101780 of via de website van SP Waterland - Edam/Volendam. Het telefoonnummer kan 7 dagen per week 24 uur per dag bereikbaar. Wanneer de telefoon niet beantwoord wordt, kan altijd de voicemail worden ingesproken en wordt er achteraf contact opgenomen.
 

 

 

 

 

Website meldpunt zorg SP Website Buurtzorg
  Medewerkers Buurtzorg Monnickendam/Waterland
Ervaringsdeskundige mevrouw Springer Wethouder Jacob Kes, met op de achtergrond één van de vele mantelzorgers van mevrouw Springer
  Marga Koster licht het één en ander toe, vanuit haar zorg ervaring
Het meldpunt wordt officieel geopend  
  Mevrouw Springer met 'eur maasse'
Telefoonnummer SP Meldpunt zorg Waterland - Edam/Volendam ( 06-17101780

Bron: Mijn Producties, vrijdag 6 februari 2015

naar Marker Nieuws indexpagina