naar Marker Nieuws indexpagina
Buurtauto's naar hotspots woninginbraken
Een veilige woning heeft u zelf in de hand
 
Vanaf 23 februari bezoeken vier preventieteams van de politie Eenheid Noord-Holland Waterland met Buurtauto’s Stop Woninginbraken. De teams bezoeken wijken in Waterland waar veel wordt ingebroken. Daar gaan zij in gesprek met bewoners en geven gratis voorlichting over het beter beveiligen van hun woning en het treffen van maatregelen om de kans op een inbraak te verkleinen. De preventieadviseurs geven ook uitleg over hoe men verdachte situaties kan herkennen en melden.
 
Woninginbrekers houden zich niet aan de grenzen van buurten, gemeenten of regio’s. Om het aantal woninginbraken in de eenheid Noord-Holland terug te dringen, is met 38 gemeenten, politie en Openbaar Ministerie het project “Buurtauto Stop Woninginbraken” opgezet. De gemeente Waterland is een van de 38 gemeenten die meedoet aan dit project.
 
Gezamenlijke aanpak
Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon: “Veiligheid van onze inwoners vinden wij als gemeente erg belangrijk. Wij willen minder inbraken in onze gemeente. Een goed beveiligde woning én oplettend gedrag zorgt voor maximaal 90 procent minder kans op een inbraak. Een gezamenlijke aanpak van de overheid met hulp van burgers is hierbij onmisbaar. De preventieadviseurs komen bij de mensen langs en kunnen aan de hand van de woonsituatie adviezen op maat geven.”
 
Hotspots aanpakken
De buurtauto wordt daarom ingezet in wijken en buurten waar veel wordt ingebroken. Een hotspot gerichte inzet. Aandacht gaat uit naar het fenomeen herhaald of bijna herhaald slachtofferschap, waarbij de inbreker terugkomt op hetzelfde adres, dan wel in de directe omgeving daarvan. Tenminste 20% van de slachtoffers van een woninginbraak heeft te maken met dit herhaald of bijna herhaald slachtofferschap. De inbreker kent onder andere de buurt, vluchtroutes en het type woningen waardoor hij terugkomt. Mensen zijn zich hier vaak niet van bewust, terwijl het treffen van maatregelen juist dan belangrijk is.
 
Tijdens het project Buurtauto’s Stop Woninginbraken rijden de teams rond in Ilpendam (Vogelbuurt ) en in Monnickendam (Buitengouw).  Voor de uitvoering worden preventieadviseurs van ISA Security ingezet.
 

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 17 februari 2015

naar Marker Nieuws indexpagina