naar Marker Nieuws indexpagina
Woensdag 18 maart : Waterschapsverkiezingen 2015
Agnes Boes-Kouwenoord als enige Marker op kandidatenlijst (lijst 7, plaats 29)
Op woensdag 18 maart 2015 worden de waterschapsverkiezingen gecombineerd met die van de Provinciale Staten. U kunt dan in één stembureau voor beide verkiezingen stemmen. Daarvoor krijgt u twee stempassen: één stempas voor de waterschapsverkiezing en één voor de Provinciale Statenverkiezing. In het stemhokje kleurt u net als bij de andere verkiezingen een hokje rood. In elk stembureau staat één stembus voor de waterschapsverkiezing en één voor de Provinciale Statenverkiezing.
 
Een kiezer stemt voor het waterschap in zijn regio. Als in één gemeente meerdere waterschappen zijn gevestigd, dan kan de kiezer alleen stemmen voor de waterschapsverkiezing in de stembureaus die binnen de grenzen van ‘zijn' waterschap vallen. Gemeenten kunnen wel bepaalde stembureaus aanwijzen waar kiezers toch voor alle waterschappen in de gemeente kunnen stemmen, bijvoorbeeld het centraal station. Op uw stempas leest u straks in welk stembureau u kunt stemmen in de buurt. Op deze site kunt u kijken in welk waterschap u woont.
 
Stemgerechtigdheid
Kiesgerechtigdheid is het recht om te stemmen en het recht om gekozen te worden.
Alle inwoners van het waterschap die op de verkiezingsdag minimaal 18 jaar zijn, mogen stemmen bij de Waterschapsverkiezingen. Dat geldt ook voor niet-Nederlanders met een geldige verblijfsvergunning. Dit is onafhankelijk van de duur van hun verblijf in Nederland.
 
Stembureaus
De stembureaus zijn op 18 maart geopend van 's ochtends 07.30 uur tot 's avonds 21.00 uur. Alleen bijzondere stembureaus kunnen eerder open gaan; ze sluiten altijd uiterlijk om 21.00 uur. Zoveel mogelijk stembureaus, in ieder geval 25% van het aantal stembureaus, dienen qua ligging en inrichting geschikt te zijn voor kiezers met een lichamelijke beperking.
 
Stemmen
Kiesgerechtigden krijgen uiterlijk veertien dagen voor de verkiezingen op hun huisadres een uitnodiging om te stemmen: een stempas. Kiezers die hun stem uitbrengen, moeten zich legitimeren met een identiteitsbewijs.
 
Volmacht
Kiezers kunnen iemand anders machtigen die op de dag van stemming voor hen stemt: dit heet stemmen bij volmacht.
 
Verkiezingsuitslag
Na afloop van de stemming tellen de leden van elk stembureau de stemmen die zijn uitgebracht in dat stembureau voor beide verkiezingen. Voor beide verkiezingen maakt het stembureau een proces-verbaal met daarin onder andere het aantal uitgebrachte stemmen en het aantal geldige stempassen. Vervolgens gaan de processen-verbaal van de stembureaus binnen het beheersgebied van één waterschap naar het hoofdstembureau van dat waterschap. Op basis van de processen-verbaal van de stembureaus berekent het hoofdstembureau de verkiezingsuitslag voor de categorie ingezetenen van het algemeen bestuur van dat waterschap.
 
Kandidatenlijst
Onderstaand alle lijsten met de kandidatenlijsten, welke u kunt downloaden.
Aan de verkiezingen voor Hollands Noorderkwartier doen 12 partijen mee met in totaal 296 kandidaten.
Als u op het logo klikt, vindt u meer informatie van de verschillende deelnemende partijen.
Lijst 1 Lijst 2 Lijst 3 Lijst 4
Water Natuurlijk CDA Partij van de Arbeid VVD
Kandidatenlijst Kandidatenlijst Kandidatenlijst Kandidatenlijst
       
Lijst 5 Lijst 6 Lijst 7 Lijst 8
Groen Water & Land Boeren Burgers Waterbelang Algemene Waterschapspartij Gewest NH / U KNSB
Kandidatenlijst Kandidatenlijst Kandidatenlijst Kandidatenlijst
       
Lijst 9 Lijst 10 Lijst 11 Lijst 12
Partij voor Mens en Spirit 50PLUS ChristenUnie-SGP Koninklijke Schuttevaer
Kandidatenlijst Kandidatenlijst Kandidatenlijst Kandidatenlijst
       
 Alles over de Waterschapsverkiezingen 2015

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier / PepProductions, zaterdag 21 februari 2015

naar Marker Nieuws indexpagina