naar Marker Nieuws indexpagina
Illegale visnetten in het Markermeer
 
Visserij-inspecteurs hebben op vrijdag 27 en zaterdag 28 februari honderden meters illegale visnetten verwijderd op en rond het Markermeer. Daarbij werden ook nog eens tientallen ondermaatse snoekbaarzen in beslag genomen.
 
In totaal werd afgelopen zaterdag in het Markermeer bij Lelystad 1.500 meter aan illegale netten aangetroffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NWVA) voerde daar met onder anderen de politie en de Waddenunit en controleactie uit nadat berichten waren binnengekomen over mogelijke vissers op het water. In het weekend mag op het IJsselmeer en Markermeer niet gevist worden met staande wantnetten. De netten die zaterdag werden aangetroffen zijn uit het water gehaald en in beslag genomen. 

Vrijdag 27 februari werden ook al misstanden geconstateerd, toen visserij-inspecteurs van de NVWA 43 ondermaatse snoekbaarzen aantroffen op het schip van een beroepsvisser. Te kleine vissen mogen niet worden gevangen. Voor veel vissoorten zijn wettelijke minimum lengtematen vastgesteld. Omdat de snoekbaarzen niet aan die minima voldeden zijn de dieren zijn in beslag genomen en levend teruggezet in het IJsselmeer. De NWVA gaat proces verbaal opmaken tegen de visser. 

Het verbod op vissen in het weekend maakt onderdeel uit van een groter pakket aan beperkende maatregelen. Deze maatregelen worden getroffen omdat de schubvisstand op het IJsselmeer en het Markermeer er slecht voor staat. Wie de maatregelen niet naleeft loopt het risico op een bestuursrechtelijke of zelfs strafrechtelijke claim aan zijn broek.
 
 

Bron: Dichtbij, maandag 2 maart 2015

naar Marker Nieuws indexpagina