naar Marker Nieuws indexpagina
Interview 'Markers in het Buitenland': Dirk Zeeman
onder redactie van Marjolein Leijen
In deze rubriek, onder redactie van Marjolein Leijen, interviews met Markers die in het buitenland wonen.
Als tweede in deze reeks Dirk Zeeman uit Studena in Tsjechië.
Dirk Zeeman met z'n vrouw
 
 Wie is je moeder, wie was je vader? 
 Dirk:
Mijn moeder is Jannetje Zeeman-de Groot, voor de oudere bekenden onder ons, een dochter van “Grootje”.
Mijn vader was Hein Zeeman, beter bekend onder de naam Hein de Smid.
 
Waar ben je precies geboren en waar opgegroeid?
 Dirk:
Ik ben geboren op Buurt 4, dat witte huis, de “smederij”.  
Ik ben dus opgegroeid op en om Buurt 4 en de haven.
 
Heb je broers of zussen, waar wonen ze? 
 Dirk:
Ik heb 3 broers.
Cees woont op Buurt 4 en bij velen bekend als de man van de muziek en de computers.
Broer Henk woont in de minneweg en bij een ieder bekend als voorzitter van de voetbal en nu voorzitter van de eilandraad.
Broer Klaas woont op de Kets en bij velen bekend van het installatiebedrijf Zeeman.
 
Wat heb je gedaan vóór je in Tsjechië terechtkwam? 
 Dirk:
Na diverse scholen te hebben doorlopen, heb ik bij mijn ouders gewerkt in het installatiebedrijf.
Eerst was dat gevestigd op Buurt 4 en later in een nieuw pand nabij het parkeerterrein.
In 1986 ben ik verhuis naar Purmerend alwaar ik professioneel brandweerman werd.
In 1996 verhuisde ik naar de Zuid-Oostbeemster omdat ik daar aangesteld werd als brandweercommandant.
In 2006 heb ik veel dingen achter me gelaten en ben naar Studena in Tsjechië vertrokken.
  
Woonde je in Tsjechië steeds op hetzelfde adres of ben je vaak verhuisd? 
 Dirk:
In Studena woon ik nu op mijn 2e adres.
Ik woonde in een appartement en heb toen een stuk grond gekocht en heb daar zelf tussen 2005 en 2008 met eigen handen een woning en een pension gebouwd.
 
Dirk, je komt nog best vaak op Marken, wat heb je in de tussentijd zien veranderen hier? 
 Dirk:
Dat ik net in Tsjechië woonde gingen we 6-7 keer naar Marken, maar nu we het hier drukker krijgen en ook meer werk hebben proberen we in het voorjaar en in het jaar naar Nederland te gaan
Maar aankomend jaar wordt het alweer meer….. enkele uitnodigingen voor trouwerij en anderen…….
Ik heb voorheen dat ik op Marken woonde heel veel gedaan. Ik was ook o.a. bestuurslid van de SMJ en we hebben toendertijd ook gevochten voor het voortbestaan van deze club. En ik lees dat is nu weer aan de orde. Daarnaast merk ik wel dat er steeds meer activiteiten worden ontplooid, o.a. in het Trefpunt en op Marken. Ik vind dat zeer positief, dus ik denk en zie niet dat Marken uitsterft. Maar het is net als overal…. 7 magere en 7 vette jaren…… ups en downs….
 
Dirk, je hebt natuurlijk een heel ander leven opgebouwd in Tsjechië, maar gaan de mensen daar nou heel anders met elkaar om dan in Nederland? 
 Dirk:
Ja in Tsjechië is het leven ten opzichte van rond Amsterdam anders….. maar het hier ongeveer wel gelijk aan Nederland.  In Praag en de grotere steden is ook alles wel gejaagd. Maar ik woon gelukkig in een klein dorp en daar is het leven veel  gemoedzamer en komen de mensen wel voor elkaar op en als je zelf wilt wordt je ook in de bevolking opgenomen. Velen denken dat Tsjechië achterloopt. Ja met sommige dingen wel, maar andere zaken weer niet. De ambassade wist vrij snel dat ik hier woonde en toen ik na 5 jaar een vaste verblijfsvergunning kreeg en toe nodigden ze me uit om in een soort Oranjevereniging deel te nemen, en elk jaar de Koningsdag samen met alle Nederlanders in dit land te vieren. Ik vroeg toen of ze voor mij een school hadden waar ik de Tsjechische taal beter onder de knie kon krijgen. Er werd mij gezegd…… elke vrijdag naar de kroeg gaan……??????!!!!!!! Ja tussen de mensen en meedoen en praten. En dat doe ik. Met zo een groep van 15 personen zitten we elke vrijdagavond in de kroeg en doen van 20-22 uur oud Hollands sjoelen en van 22-24 uur een Tsjechisch spel. En dan spreek en lach je met elkaar. Ik heb hier al 25 sjoelbakken verkocht. Ze hebben hier elk jaar een soort carnaval in februari en ik ben al 2 keer “prins carnaval” geweest. En zo zijn er nog veel meer dingen. Ik drink 1 keer in de week koffie bij de plaatselijke burgemeester. En dan spreek je ook de taal, wel niet altijd vloeiend, maar we begrijpen elkaar wel.
 
En Tsjechië is echt een land dat steeds welvarender wordt, wat heb jij daarvan gemerkt in de bijna 10 jaar dat je er woont? 
 Dirk:
Tsjechië verandert heel snel….., alleen gelukkig de invoering van de euro laat nog enkele jaren op zich wachten. En het wordt hier heel  snel westers….. bijvoorbeeld een heel grote winkelketen uit Zaandam is ook gevestigd in dit land. Alleen de werkeloosheid is hoog. Voorheen was alles communistisch en van de staat en dat was zo slecht nog niet. Iedereen had werk. Tegenwoordig is er heel veel geprivatiseerd en geautomatiseerd en zie je dat er veel bedrijven het minder mensen kunnen doen. Wij hadden in ons dorp voorheen een vleesverwerkende fabriek die 24 uur per dag in bedrijf was en werk gaf aan 1600 mensen. Nu werken er nog maar 300. De lonen liggen op het platteland heel laag, dus zie je dat van veel gezinnen beide ouders moeten werken om een belegde boterham te kunnen eten. De lonen stijgen niet gelijk de inflatie. Wij wonen 30 km van Oostenrijk en we zien diverse bouwvakkers daar te werk gaan en dan met een dubbel salaris thuis komen. Vakantiegangers zeggen wel eens…, Tsjechië is een goedkoop land…, ja dat klopt gedeeltelijk. De woningen zijn op het platteland redelijk goedkoop, maar huishoudelijke apparaten daarentegen weer niet. En handwerk is hier heel goedkoop. Voor vakantie is het land met uitstek. Je kan hier elke dag buiten de deur eten in een restaurant. Voor omgerekend 6 euro kan je een lekkere schnitzel met patat.
 
Komen er wel eens bekenden bij je langs op de camping? Wat kan je allemaal doen als je bij jou vakantie viert?
 Dirk:
Wij hebben hier een pension en ruimte voor enkele tenten/caravans. En er komen elke jaar wel Hollanders op bezoek. De eerste jaren vele bekenden en inmiddels ook al anderen. Elk jaar zijn er wel mensen uit de regio Waterland te gast in ons pension of met een caravan. Heel leuk. Er is hier genoeg te doen. Je kan een dagje toeren met de auto en de grotere steden bezoeken, wij zitten precies tussen Wenen en Praag. Een andere dag kan je fietsen in de omgeving en een andere dag kan je wandelen of gewoon luieren aan het meer. De temperaturen zijn bij ons uitstekend. In augustus kan het ook 35 graden worden. En in de winter is de kans op sneeuw heel groot en kan je bij ons eenvoudig en heel goedkoop skiën leren op een eenvoudige helling, geen lange wachttijden, maar skiën.
 
Ben je nog Nederlander of ben je nu een Tsjech geworden? 
 Dirk:
Ik heb alle papieren voor een vaste verblijfsvergunning van de staat hier. Ik mag hier stemmen en gestemd worden. Maar ik heb ook een gewoon Hollands paspoort.
 
Dirk bedankt voor het interview en je lange antwoorden, daar hoef ik niets meer aan te doen!
Maar ik heb nog wel één vraag; Wie zou je willen ‘nomineren’ voor het volgende interview, en heb je nog een speciale vraag voor hem of haar?
 
Ik vind deze geste van MarkerNieuws een geweldige actie om zo aan de Markers te laten zien wie er in het buitenland woont en waarom en wat ze daar doen. Ik stel voor de volgende keer Irene Zwiers te vragen voor een interview.
 
Mijn vraag aan Irene:
 
Iedereen hier weet dat ik Hollander ben en ik word regelmatig met Holland in contact gebracht……
Hier valt 25 cm sneeuw in 1 nacht…. En dan vragen ze: sneeuwt het ook in Holland? Hoeveel is er gevallen? En staan de auto’s en treinen al stil? Hoe groot is de chaos?
Irene, heb jij dat ook?????  
 
 www.zeeman.cz  
Link naar alle interviews

Bron: Marjolein Leijen, dinsdag 3 maart 2015

naar Marker Nieuws indexpagina