naar Marker Nieuws indexpagina
Nieuwe LED straatverlichting geeft op bepaalde plaatsen minder licht
 
Het bedrijf Pilkes uit Stompetoren onderhoudt de straatverlichting in de gemeente Waterland, dus ook op Marken. Zij doen dat in opdracht van de gemeente Waterland.
 
De afgelopen tijd zijn medewerkers van Pilkes in de oude kern diverse 'oude' lampen aan het vervangen door LED verlichting. Nu zijn er twee soorten LED lampen, welke in de 'antiek' ogende lantaarnpalen wordt gedraaid.
Er zijn lampen welke 360 graden licht geven ofwel rondom. De andere soort geeft 120 graden licht, ofwel niet rondom.
 
In bepaalde situaties volstaat een '120 graden LED lamp', maar op andere plaatsen binnen Marken is toch echt wel een '360 graden LED lamp' gewenst.
 
 Als voorbeeld nemen we lantaarnpaal 248. Deze staat tegenover de 'Winkel van Lijs' en naast de opgang naar Buurt 1. Hier is gebruik gemaakt van een '120 graden LED lamp'. In deze situatie is een '360 graden LED lamp' beter gepast. Ook om de opgang naar Buurt 1 goed te verlichten.
 
Suggestie voor gemeente Waterland
Als suggestie wil de redactie aan de gemeente Waterland meegeven, om te bezien, waar een 360 graden lamp volstaat in plaats van een 120 graden lamp. Op de meeste plaatsen dienen de medewerkers van Pilkes 120 graden lampen toe te passen.
 
Welke type lampen worden toegepast op Marken ?
De lampen die op Marken worden vervangen zijn van het merk Saled.
Het type lamp is : PF-G24PL-7 W
 
Voorkant van lantaarnpaal 248, deze geeft in een hoek van 120 graden licht Achterkant van lantaarnpaal 248, deze geeft aan deze zijde dus géén licht.
Het zilverkleurige plaatje (aan de achterkant) is de koeling, aldus de medewerkers van Pilkes medewerkers van Pilkes

Bron: PepProductions, dinsdag 3 maart 2015

naar Marker Nieuws indexpagina