naar Marker Nieuws indexpagina
WaterlandBeraad-avond over verduurzaming landbouw
 
Op woensdag 8 april organiseert de Stichting Behoud Waterland (SBW) de volgende WaterlandBeraad-avond over verduurzaming van de landbouw. De film 'Dansen met Gehoornde Dames' van Onno Gerritse wordt vertoond. De film laat zien hoe op De Grote Voort in Lunteren (Gelderland) het roer is omgegooid. Honderd procent natuurlijk en duurzaam boeren blijkt een zeer rendabel verdienmodel. Na afloop kan iedereen reageren op de film. De boer uit de film, Jan Dirk van de Voort, is aanwezig. U bent van harte welkom.
 
Echte verandering verwezenlijken met boerenverstand
Hoe zit het met het verhaal van de Remeker kaasmakers Jan Dirk en Irene van de Voort? Ze zijn gaan experimenteren en innoveren. Met groot succes. Ze boeren nu op een manier waarop zij dat willen doen. De balans tussen de koeien, de grond, de mest en alle andere elementen van de kringloop is gevonden. De Grote Voort is een prachtig modern bedrijf. De huiskavel bedraagt 33 ha en er is 14 ha grasland op afstand in pacht.
 
Ze melken ca 90 Jersey koeien. Dit soort koeien heeft weinig nodig. De melkproductie bedraagt 4.800 kg per koe met 6,1% vet en 4,3% eiwit. Van de melk wordt de rauwmelkse Remerkerkaas gemaakt, die vele prijzen won en bij toprestaurants op de kaart staat. Allemaal zeer economisch en sociaal rendabel. Op het bedrijf werken 8 medewerkers.
 
Programma
De avond wordt gehouden op woensdag 8 april 2015 in De Bolder, 't Spil 1, 1141 SB Monnickendam, van 20.00 tot 22.30 uur. De toegang bedraagt € 5. Koffie/thee zijn gratis. Kaarten dienen van te voren te worden gereserveerd door het sturen van een e-mail naar rineke.neppelenbroek@xs4all.nl (beperkte hoeveelheid!). Betaling vindt plaats bij het afhalen van de kaarten voor aanvang van de film vanaf 19.30 uur in De Bolder.
 
U wordt verwelkomd door de SBW. Daarna wordt de film geïntroduceerd door Stichting Dansen met Gehoornde Dames. De film duurt ca 55 minuten. Na afloop zal een Waterlandse boer kort op de film reageren. Vervolgens kunnen de andere aanwezigen zeggen wat ze vinden, vragen stellen aan en in discussie gaan met Jan Dirk van de Voort.
 
Verdere informatie
Voor meer informatie over de film en over Stichting Dansen met Gehoornde Dames
www.dansenmetgehoorndedames.nl
 

Bron: Stichting Behoud Waterland, zaterdag 7 maart 2015

naar Marker Nieuws indexpagina