naar Marker Nieuws indexpagina
Dirk van Altena beëindigd voorzitterschap IJsclub Marken met diploma uitreiking
Links ex-voorzitter Dirk van Altena en rechts de nieuwe voorzitter Cornelis Roos
 
IJsclub ‘Marken’ organiseerde afgelopen vrijdag in dorpshuis Het Trefpunt, onder grote belangstelling, voor de tweeëntwintigste keer een diploma-uitreiking. Kinderen op Marken in de leeftijd van zeven tot en met elf jaar gaan elke vrijdag naar de Jaap Edenbaan in Amsterdam om daar te leren schaatsen. De laatste les gaan ze ‘afschaatsen’ en daarvoor kregen ze afgelopen vrijdag een KNSB schaatsvaardigheidsdiploma.
 
Sinds oktober 1992 organiseert IJsclub ‘Marken’ in de periode oktober tot en met maart wekelijks schaatsles van 17.00 tot 18.00 uur op de Jaap Edenbaan. De kinderen worden daarvoor elke vrijdagmiddag per bus van Marken naar Amsterdam vervoerd. De firma Hellingman uit Zaandam verzorgt dit vervoer reeds vanaf het begin.
 
Er werd in 1992 begonnen met 38 kinderen, want de bus was toen niet groter. Tegenwoordig gaan er 50 kinderen en begeleiding mee en dan is de bus geheel vol. De IJsclub heeft zelfs een wachtlijst. De kinderen krijgen les van gediplomeerde begeleiders, die les geven volgens de richtlijnen van de KNSB (schaatsbond). ‘Alle inwoners op Marken van 30 jaar en jonger, kunnen niet zeggen dat ze géén kans hebben gehad om schaatsen te leren’, aldus Dirk van Altena. Dirk is onlangs afgetreden als voorzitter van de IJsclub op Marken. Hij is opgevolgd door Cornelis Roos, die unaniem werd gekozen tijdens de jaarvergadering op vrijdag 6 maart 2015.
 
De middag begon met de oudste kinderen, die afscheid namen van de schaatslessen. Zij zongen een lied voor de begeleiding en de vele aanwezigen in het dorpshuis.
 
Vervolgens werden de schaatsvaardigheidsdiploma’s uitgereikt door de begeleiders van IJsclub Marken. De diploma’s hebben ook een gradatie. Er zijn diploma’s van SP (schaatsproef) en vervolgens van A tot F. De kinderen beginnen met SP en kunnen na een paar jaar eindigen met F.
 
De begeleiders hebben een paar maanden geleden nieuwe trainingspakken gekregen, geschonken door NAHV Belastingadviseurs. Dit tenue werd getoond aan de vele aanwezigen. Voor volgend seizoen heeft de Regio Verzekeringen Marken nieuwe gele schaatspetten geschonken aan de schaatsjeugd op Marken. 
Met beide sponsors is de IJsclub op Marken heel blij! “Het is een moeilijke tijd voor de meeste bedrijven en dan is het fantastisch als bedrijven toch hun steun aan de IJsclub en dan met name aan het jeugdschaatsen geven”, aldus voorzitter Roos.
 
Voor alle aanwezige kinderen was er na afloop een lekkernij en een glaasje limonade. Tot Volgend seizoen!
 
  Deze drie kids waren 1,2 en 3 van het 'Dirk Kes' klassement
Tom Schipper toont z'n schaatsvaardigheidsdiploma Cornelis Roos en Vivienne Groot-Commandeur, van Regio Verzekeringen Marken

Bron: PepProductions, zaterdag 21 maart 2015

naar Marker Nieuws indexpagina