naar Marker Nieuws indexpagina
Veertig jaar Rietlandenschool op Marken
‘Bessie & Bap’ terug op hun lagere school
 
De Rietlandenschool op Marken bestond in november 2014 veertig jaar. Dit heugelijke feit werd afgelopen donderdag en vrijdag gevierd. Donderdagavond voor genodigden en de gehele bevolking van Marken en vrijdag voor de leerlingen van de school.
 
Schoolgebouw ‘De Rietlanden’ aan de Buurterstraat op Marken werd veertig jaar geleden geopend door de toenmalige minister van Onderwijs en Wetenschappen Jos van Kemenade en wel op 23 november 1974.
 
Donderdagavond was een ieder uitgenodigd vanaf 19.00 uur. Vele Markers hebben gehoor gegeven aan de invitatie en waren met grote getale gekomen. Om 19.30 uur begon het officiële gedeelte en werd geopend door Ingrid van Koningsbruggen, directeur van de Rietlandenschool. Vervolgens kwam er een muzikaal intermezzo van een aantal leden van het Marker Mannenkoor. Daarna was het de beurt aan Eef Visser. Voor de meeste is zij al ‘sinds mensenheugenis’ juf op de basisschool in Marken.  Zij vertelde over de geschiedenis van de huidige basisschool. Zo waren er jaren geleden wel drie basisscholen op Marken. Een openbare, hervormde en gereformeerde school. Maar sinds 5 oktober 1963 is er één school voor protestants-christelijke onderwijs. En vanaf 1 januari 2014 deel uitmakend van de Stichting Confessioneel Primair Onderwijs Waterland (CPOW). De voorzitter van CPOW, Margareth Runderkamp, nam na mevrouw Visser vervolgens de microfoon ter hand en sprak een woordje. Als finale was het de beurt aan ‘Bessie & Bap’. Dit duo liet op hilarische wijze een aantal schoolgebeurtenissen de revue passeren. Ook een aantal (oud)docenten werden (komische) vragen gesteld.  
 
Door de voorzitter van de Sportvereniging Marken, Jan Peereboom, werd een fotocollage aangeboden, als verbintenis tussen jeugd en de voetbalsport. Uit naam van de Christelijke Oranjevereniging ’Marken & Oranje’, werd door Marten van Altena een nieuwe oranje wimpel aangeboden.
 
Na het officiële gedeelte werd iedereen in de gelegenheid gesteld om door de hele school heen te genieten van vele fotogenieke herinneringen uit de afgelopen jaren van de ´De Rietlanden´ en was er een expositie ingericht met oud tot zeer oud schoolmateriaal, beschikbaar gesteld door inwoners en oud-inwoners van Marken.  Dit gaf een mooi overzicht van hoe het onderwijs zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot wat het nu is.
 
Vrijdag was het feest voor de leerlingen met onder andere een toneeluitvoering door alle leerkrachten, waarbij zij een schoolklas naspeelden van 100 jaar geleden en hoe de omgang was in die tijd.  Ook werd er uit volle borst een jubileumlied gezongen,  gemaakt door één van de leerkrachten.  Er werd muziek ten gehore gebracht op diverse instrumenten. En elke groep leverde een eigen feestelijke bijdrage aan het kinderfeest. 
Het feest werd besloten met heerlijke pannenkoeken,  die door vele witgemutste thuisbakkers waren klaargemaakt. 
 
Ingrid van Koningsbruggen  
  Eef Visser
  Margareth Runderkamp

  Juf Eef krijgt een vraag van Bessie & Bap
  Meester Evert krijgt een vraag van Bessie & Bap
Juf Aagtje krijgt een vraag van Bessie & Bap  
  Jan Peereboom biedt een fotocollage aan
Marten van Altena schenkt een nieuwe oranje wimpel Door de kinderen gemaakt

Bron: PepProductions, vrijdag 27 maart 2015

naar Marker Nieuws indexpagina