naar Marker Nieuws indexpagina
Van veertig jaar ‘tijdelijk’ dirigent tot erelid Marker Mannenkoor
Overdracht van het dirigeerstokje
 
De Patmoskerk op Marken was afgelopen zaterdagmiddag het theater voor het afscheidsconcert van de dirigent van het Marker Mannenkoor, Jan van Altena. Jan wordt opgevolgd door Jan Peereboom. Van ruim veertig jaar ‘tijdelijk’ dirigent te zijn geweest, werd Jan van Altena tijdens het afscheidsconcert benoemd tot erelid van het Mannenkoor.
 
De voorzitter van het Marker Mannenkoor, Cor Visser, opende de middag. Vervolgens mocht Van Altena voor de laatste keer als dirigent voor het Marker Mannenkoor plaats nemen. Het koor zong, op verzoek van Jan, het nummer ‘Old Black Joe’. Daarna werd het dirigeerstokje overgedragen aan de nieuwe dirigent, Jan Peereboom. Onder leiding van Peereboom zong het koor een afscheidslied. Vervolgens spelde de voorzitter een gouden speld op in de vorm van een stemvork en werd de scheidende dirigent benoemd tot erelid van het koor.  Namens het koor werd door Koos Zwiers een gedenkboek aangeboden met allerlei anekdotes en foto’s van de afgelopen jaren.
 
Sprekers
Er waren ook een aantal sprekers. Jan Jong, voorzitter Kring Mannenkoren Regio Noord-West van de Koninklijke Christelijke Zangersbond, sprak over de gezelligheid die het koor altijd uitstraalt. Dominee Rieks Hoogenkamp sprak over de diverse concerten van het koor in de kerk van Zuiderwoude en Klaas Zeeman droeg een gedicht voor.
 
Muzikale cadeaus
Er waren vele muzikale cadeaus voor de scheidende dirigent. Het Marker Brass Ensemble bracht het eerste muzikale cadeau. De sopraan Wiebke Göetjes en de tenor René Martijn  brachten de het lied ‘Panis Angelicus’ Cézar Franck ten gehore, onder piano begeleiding van Leo van Moergestel, de vaste pianist van het koor. Leo speelde tijdens het concert tevens het bekende nummer ‘Ik zou wel eens willen weten’ van Jules de Korte. Er was ook een muzikale groet van Reinaert Albaum, de voorzitter van ‘Männer Gesang Verein Sauerlandia’ uit Olsberg in Duitsland. Hij zong à capella twee liederen. Dames zanggroep ‘De Marker Taarten’ vertolkten een speciaal door hen gemaakt afscheidslied. Vervolgens speelde ‘De Voor Anker Band’ twee nummers en daarna bracht feestband ‘De Kokosmakronen’ een ode. 
 
Reclamebord
Jan Peereboom, ook voorzitter van Sportvereniging Marken, onthulde een reclamebord van het Mannenkoor, dat langs het hoofdveld van de plaatselijk SV wordt opgehangen, met de tekst ‘Bij het Marker Mannenkoor staat iedereen in de basis’.
 
Het Marker Mannenkoor onder leiding van Jan Peereboom zong uiteraard ook een aantal songs, onder andere ‘Het Jāgerchor’, ‘Huilen is voor jou te laat’, ‘Het Land van Maas en Waal’ en als slotlied ‘Ritter’s Abschied’.
 
Het slotwoord was voor Jan van Altena. Hij vond dat hij vorstelijke werd beloond, voor iets waar hij heel veel plezier aan heeft beleefd. Het aanwezige publiek heeft genoten van dit afscheidsconcert en gaf de scheidende dirigent na afloop een staand applaus. 
 
   
Jan van Altena komt vanuit de 'VIP' room   Jan van Altena met zoon Jan Dirk van Altena
Jan met z'n zuster, kinderen en kleinkinderen   Jan met z'n zuster, kinderen en kleinkinderen op de eerste rij
    Cor Visser
Cor Visser spelt een gouden speld op in de vorm van een stemvork   De scheidende dirigent is benoemd tot erelid van het koor
    Marker Brass Ensemble
Marker Brass Ensemble   Jan Dirk van Altena
Jan Jong Het ontvangen cadeau van Jan Jong Jan Peereboom
Het reclamebord van het Mannenkoor René Martijn en Wiebke Göetjes Rieks Hoogenkamp
Reinaert Albaum Reinaert Albaum Klaas Zeeman
‘De Voor Anker Band’ ‘De Kokosmakronen’  
‘De Marker Taarten’ met Klaas de Groot    
Leo van Moergestel    
Jan van Altena en Patty de Jong Interviews voor Omroep PIM Interviews voor Omroep PIM

www.MarkerMannenkoor.nl

Bron: PepProductions, zondag 29 maart 2015

naar Marker Nieuws indexpagina