naar Marker Nieuws indexpagina
‘Marker Handwerk’ in het Marker Museum
Sary Maas heeft zaterdag de nieuwe tentoonstelling in het Marker Museum geopend

 

 

 

 

‘Marker Handwerk’ is de titel van de seizoenstentoonstelling in het Marker Museum, welke afgelopen zaterdag officieel werd geopend door Sary Maas, directeur Wit op Wit Naaldkunst Atelier. In bijzijn van het bestuur van de ‘Vereniging Historisch Eiland Marken’ en de vele vrijwilligers die de vereniging rijk is.
 
De tentoonstelling geeft een beeld van het Marker Handwerk, nut en schoonheid in ambacht, huis en volkskunst. Boeiend voor alle leeftijden.
 
Wie op een eiland woont, moet veel zelf doen. En dat deed men, man en vrouw. De vrouwen haakten, breiden en borduurden kledingstukken en onderdelen in talloze kleuren en vormen. De mannen breiden netten en fuiken en herstelden schade (het bekende ‘boeten’). Ook versierden ze klompen, mangelplanken (voor het kreukvrij maken van kledingstukken) en andere houten gebruiksvoorwerpen met snijwerk. En de bekende Jan Moenis beschilderde een grote variëteit aan voorwerpen met Hollandse én exotische motieven. De expositie toont de verrassende Marker handvaardigheid in netten, fuiken en de bijbehorende gereedschappen, beschilderde voorwerpen, houtsnijwerk en haak-, brei- en borduurwerk.
 
Het Marker borduurwerk is sedert 25 oktober 2014 opgenomen in de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed. Daarmee moeten de liefde, kennis en vaardigheden rondom de traditie van het borduurwerk in leven worden gehouden en behouden blijven voor de toekomst.
 
Sedert 16 februari 2015 is het Marker Museum officieel geregistreerd in het Museumregister. Het Museumregister is een register van museale instellingen die aantoonbaar voldoen aan criteria voor een kwalitatief hoogwaardige invulling van de functies van een museum. Deze criteria zijn samengevat in de Museumnorm.
 
Voorzitter Korstman dankte in z’n openingswoorden alle personen die hebben meegewerkt aan de totstandkoming van de nieuwe tentoonstelling. Ook werden alle vrijwilligers die het museum heeft, alvast bedankt voor hun aanmelding, om de komende maanden het museum te kunnen open houden.
 
Het Marker Museum is gevestigd Kerkbuurt 44-47 op Marken. Het museum is dagelijks tot en met zondag 1 november geopend van 10.00 tot 17.00 uur en op zon- en feestdagen van 12.00 tot 16.00 uur.

 

 

 

 

                          

Bron: PepProductions, zaterdag 4 april 2015

naar Marker Nieuws indexpagina