naar Marker Nieuws indexpagina
Waterland int voorlopig geen ouderbijdrage Jeugdwet
 
Het college van B&W van de gemeente Waterland heeft besloten om de verplichte inning van de ouderbijdrage in het kader van de Jeugdwet op te schorten. Het college wil eerst de uitkomsten van het onderzoek naar de gevolgen en kosteneffectiviteit van de ouderbijdrage afwachten. Staatsecretaris van Rijn heeft opdracht gegeven tot dit onderzoek. Het rapport wordt rond de zomer 2015 verwacht.
 
Ongelijkheid
De ouderbijdrage wordt geïnd wanneer er voor één of meerdere kinderen sprake is van hulp met verblijf buiten het gezin. Wethouder Kes is blij met het genomen besluit: “De insteek van de ouderbijdrage is dat deze gezinnen minder kosten maken voor eten, energie et cetera.  Deze ouders hebben echter al meer dan genoeg kosten juist omdat een kind extra hulp behoeft. Bovendien kan dit leiden tot zorg mijdend gedrag van ouders/verzorgers. Het schept op allerlei fronten ongewenste en ongelijke situaties. Kinderen die bijvoorbeeld vanwege lichamelijke problemen in een kliniek of ziekenhuis worden geholpen hoeven niets te betalen. Voor ons (en al veel andere gemeenten) zijn dit voldoende argumenten om een voorschot te nemen op de uitkomst van het rapport.”
 
Ouderbijdrage in het kader van de Jeugdwet
De Jeugdwet stelt aan gemeenten de verplichting om een ouderbijdrage te innen wanneer er sprake is van hulp met verblijf buiten het gezin. Het gaat dan bijvoorbeeld om verblijf in een pleeggezin, GGZ instelling of een multifunctioneel centrum of verblijf in een justitiële jeugdinrichting waarbij er sprake is van een ondertoezichtstelling. De hoogte van de ouderbijdrage is afhankelijk van de leeftijd van het kind, van welke hulp een kind ontvangt en van het aantal dagen of dagdelen dat een kind buiten het gezin verblijft. 
 

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 8 april 2015

naar Marker Nieuws indexpagina