naar Marker Nieuws indexpagina
Natuurproject Marker Wadden is in strijd met staatssteunrecht'
 
De Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters (VGG) heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Economische Zaken op 7 april gesommeerd om de steun voor het project de Marker Wadden, dat samen met de Vereniging Natuurmonumenten wordt uitgevoerd, te staken. Achtergrond van deze sommatie is dat de VGG, die zich inzet voor een eerlijk speelveld tussen natuurbeheerders, naar aanleiding van eerder door de overheid verstrekte stukken, twijfelt over de verenigbaarheid van de steun aan de Marker Wadden met het staatssteunrecht. Het ligt gezien deze twijfels op de weg van de overheid om de steun aan de Marker Wadden eerst bij de Europese Commissie aan te melden om te vernemen of deze steun toegestaan is, stelt de VGG. 

De Europese Commissie heeft eerder bevestigd dat financiële bijdragen van de overheid aan projecten waarbij de Vereniging Natuurmonumenten betrokken is onrechtmatige staatssteun kunnen inhouden. Natuurmonumenten verricht namelijk economische activiteiten en kwalificeert als onderneming. Door het verrichten van die economische activiteiten concurreert de terreinbeheerder met andere private partijen die zich toeleggen op aan natuurbeheer gerelateerde economische activiteiten. 

Op de Marker Wadden zullen waarschijnlijk economische activiteiten worden verricht worden zoals het uitbaten van een recreatiehaven en het ontvangen van bezoekers. Het project is daarmee niet alleen bedoeld om natuurherstel rondom van het Markermeer te bewerkstelligen. De betrokken overheden – het ministerie van Infrastructuur en Milieu, het ministerie van Economische Zaken en de provincie Flevoland – steken gezamenlijk meer dan 30 miljoen euro in de Marker Wadden. 

Als de overheid geen gehoor geeft aan de sommatie dan zal de VGG overwegen een klacht in te dienen bij de Europese Commissie of een procedure te entameren bij de nationale rechter. Dit zou tot gevolg kunnen hebben dat alle overheidsinvesteringen teruggevorderd dienen te worden.
 

Bron: Groene Ruimte.nl, donderdag 9 april 2015

naar Marker Nieuws indexpagina