naar Marker Nieuws indexpagina
Waterland kritisch over aanpassingen Provinciale Ruimtelijke Verordening
College wil dat ook droogmakerij De Purmer wordt aangewezen als bufferzone
 
De provincie Noord-Holland past in haar Provinciale Ruimtelijke Verordening de begrenzing van de bufferzones aan. Een bufferzone is bedoeld als overgang tussen woongebieden en groene ruimte. Het college van burgemeester en wethouders van Waterland vindt deze aanpassing niet voldoende. Bijna het hele buitengebied van de gemeente Waterland is al aangewezen als bufferzone. Alleen de Purmer is nog geen beschermd gebied. Het college vraagt nu aan de provincie om de droogmakerij De Purmer ook aan te wijzen als bufferzone. Tevens is zij van mening dat de provincie zich te veel op detailniveau inmengt in gewenste ontwikkelingen in de kernen. Juist in de kernen wil de gemeente Waterland nog ontwikkelingen toestaan. Hiervoor zijn aanpassingen van de provinciale verordening noodzakelijk.
 
Gewenst effect
Waterland heeft er nooit een geheim van gemaakt. Kenmerkend voor Waterland is het open en groene landschap. Dat wil het college zo houden en waar kansen liggen de omgeving verbeteren. Portefeuillehouder ruimtelijke ordening Jean van der Hoeven: “Ook de openheid van de Purmer moet in tact blijven. De landschappelijke en cultuurhistorische waarden van de droogmakerij De Purmer kunnen alleen behouden blijven door dit gebied aan te wijzen als bufferzone. Windmolens of andere bouwwerken die de kernkwaliteiten van het open gebied aantasten, zijn ongewenst. Gemeente Waterland voelt zich hierbij gesteund door het Natura 2000- en het bufferzonebeleid. De Purmer ligt ingeklemd tussen bufferzones, EHS, Natura 2000 gebied, weidevogelgebied en een landschapselement en verbindt deze open gebieden met elkaar. De Purmer speelt naar mijn mening daarom een belangrijke rol in de aaneenschakeling van de open beschermde ruimten en dat moet blijven”.
 
Waterlands karakter behouden
Portefeuillehouder toerisme Gabriëlle Bekhuis: “Waterland is met zijn beschermde stads- en dorpsgezichten, vrije uitzichten, weidsheid en stilte een gebied met een uniek karakter. Juist vanwege de combinatie van de mooie natuur met daarin de historische kernen is Waterland een toeristische trekpleister. Dit willen we graag behouden. Dit kan door bebouwing in de kernen toe te staan en het open karakter van het landelijk gebied te behouden. Aanwijzing van De Purmer als bufferzone en aanpassing van het provinciale beleid in de kernen draagt daar aan bij”.

Het college heeft de gemeenteraad geďnformeerd over haar standpunt. 
 

Bron: Gemeente Waterland, vrijdag 10 april 2015

naar Marker Nieuws indexpagina