naar Marker Nieuws indexpagina
CWW maakt Herdenking Watersnood Marken 1916 mede mogelijk
Coöperatie Windenergie Waterland schenkt € 2.000
 
Op 13 en 14 januari 1916 voltrok zich in Nederland een watersnood rond de Zuiderzee. Daarbij werd het eiland Marken zwaar getroffen met zestien slachtoffers en grote schade aan huizen en vissersvloot tot gevolg. In 2016 wordt deze ramp landelijk herdacht en op Marken in het bijzonder. Hiervoor worden gedurende het jaar diverse evenementen in het teken van de watersnood georganiseerd.
 
De Stichting Eilandraad Marken heeft hiervoor de handschoen opgepakt en diverse verenigingen, stichtingen, ondernemers en vrijwilligers samengebracht. Dit resulteert op dinsdag 21 april 2015 in het oprichten van de stichting 'Herdenking Watersnood Marken 1916'. Deze stichting gaat het herdenkingsjaar 2016 met alle betrokken partijen nader vorm geven.
 
Uiteraard is daarvoor veel geld nodig en de Coöperatie Windenergie Waterland (CWW) heeft alvast het eerste zetje van € 2.000 gegeven. Enerzijds om de stichting op te kunnen richten en anderzijds om in 2015 een eenakter te kunnen voorbereiden welke in januari 2016 in de Grote Kerk op Marken wordt opgevoerd. Met deze eerste wind in de rug wordt door vele vrijwilligers gewerkt aan een mooi herdenkingsjaar.               
 
De eenakter wordt onder leiding van Lowina Zondervan door leden van toneelvereniging 'Het Voetlicht' en diverse andere Marker talenten nader uitgewerkt. Daarbij wordt geïmproviseerd en geassocieerd op het thema “Watersnood” in al zijn betekenissen. Dit levert betrokkenheid op bij de spelers, een kijkje in de geschiedenis van Marken maar vooral ook wat de betekenis van het water was en is voor de Markers bij het jongere en oudere publiek. Kostuums zullen door een groep van Marker vrijwilligers worden verzorgd waarbij de traditionele klederdracht van Marken als uitgangspunt wordt genomen. 
 
 www.cwwaterland.nl

Bron: Jaap Boes, zaterdag 11 april 2015

naar Marker Nieuws indexpagina