naar Marker Nieuws indexpagina
Biljartvereniging Marken bestaat vijftig jaar
De leden van Biljartvereniging Marken
 
De Biljartvereniging Marken bestaat dit jaar vijftig jaar. Opgericht in 1965 door Cor Veer en nog steeds een actieve vereniging. Afgelopen donderdag werd dit heugelijke feit gevierd, waarbij de heer Veer een plaquette kreeg overhandigd door voorzitter Piet Kes.
 
Er werd in 1965 gestart met tien leden en dat werden er in de loop der jaren wat meer. In de beginperiode was er op Marken ook nog een tweede biljartvereniging actief en wel bij de familie ten Napel in Café Restaurant ‘Land en Zeezicht’. In die begintijd was er nogal wat rivaliteit tussen deze twee verenigingen, die dan ook in onderlinge wedstrijden op het scherpst van de snede werd uitgevochten.
 
Ook werden wedstrijden buiten Marken gespeeld. Legendarisch zijn de wedstrijden in en tegen Oosthuizen bij ‘Ans en Piet’. Ook tegen het Mirror Paviljoen in Monnickendam is gespeeld, maar daar kregen de Marker biljarters toch grote twijfels over de moyennes (gemiddelden) die daar werden gehanteerd. Het moest wel eerlijk blijven natuurlijk!!
 
Piet Kes is momenteel nog het enige huidige lid van onze vereniging die bij deze oprichting betrokken was, maar werd door zijn werkzaamheden genoodzaakt een aantal jaren over te slaan. Een aantal andere leden van het eerste uur zijn ons helaas ontvallen of zijn afgehaakt.
Cor Veer is dus de enige die in deze vijftig jaar onafgebroken lid is geweest. Op zich niet zo vreemd, want hij was vele jaren de kastelein van ´Hotel de Jong´ en speelde altijd een thuiswedstrijd. Ook toen ´Hotel de Jong´ werd verkocht en er nieuwe uitbaters kwamen bleef hij lid van de biljartvereniging. Hij was en is een uitstekend biljarter die nu misschien wel een beetje van zijn vroegere scherpte is kwijtgeraakt, maar nog altijd een groot liefhebber is van het spelletje.
 
Er wordt sinds 2014 tot volle tevredenheid gebiljart in dorpshuis ´Het Trefpunt´. De vereniging bestaat nu uit 14 leden. Meer kunnen er helaas niet worden toegelaten omdat er maar over één biljart kan worden beschikt en iedereen toch minimaal één partij per avond moet kunnen spelen.
 
De vereniging op Marken beschikt over de meest uiteenlopende type biljarters. Zo worden er moyennes gespeeld van 1 tot 6. De beste biljarter is Pieter Moenis, waar we nog steeds veel van kunnen leren, iets wat evenwel nog niet altijd lukt. Dit mag echter de pret niet drukken want het is iedere donderdagavond weer heel gezellig, zeker tijdens het spelen van het traditionele ´Tien Over Rood´ aan het eind van de avond.
 
Er is in het dorpshuis ook nog een andere biljartvereniging actief. Ook tegen deze vereniging worden onderlinge wedstrijden gespeeld. Deze gaan in een wat meer ontspannen sfeer en zijn heel gezellig.
 
Piet Kes spreekt Cor Veer toe Cor Veer met z'n plaquette

Bron: PepProductions, zondag 19 april 2015

naar Marker Nieuws indexpagina