naar Marker Nieuws indexpagina
25 jaar dartsvereniging 'The Flying Bears'
 
Dartsvereniging The Flying Bears bestaat 25 jaar. Op zaterdag 18 april 2015 werd dit in het bijzijn van ere(bestuurs)-leden, leden, en oud-leden op grootse wijze gevierd in The Flying Sailer. De avond werd opgeluisterd door een demonstratie van niemand minder dan Paul Nicholson, bijgenaamd “The Asset”. Deze in Engeland geboren Australische darter (25e op de PDC Wereldranglijst) kwam, vergezeld door Mastercaller Jacques Nieuwlaat, zijn dartkunsten vertonen.
 
Tijdens de opening van de avond stond voorzitter Dominique de Groot uitgebreid stil bij 25 jaar darten op Marken. De initiatiefnemers, en dus ook oprichters van de vereniging, zijn erevoorzitter Johan Zeeman en ere(bestuurs)lid Dirk Kaars. Samen met ere(bestuurs)lid Frank Huurman, die er later bij kwam, hebben zij jarenlang het bestuur gevormd. Omdat Johan, Dirk en Frank zeer veel voor de dartsport op Marken hebben betekend zijn ze uitgebreid in het zonnetje gezet.

Het openingswoord: een stukje historie…
 
·        In 1990 zijn 9 enthousiastelingen begonnen met het gooien van een leuk pijltje in jeugdgebouw 'de Zonnewijzer'. Van de spelregels hadden ze nog niet veel kaas gegeten maar daar kwam later natuurlijk verandering in.
 
·        Op 11 november 1993 zijn we over gegaan naar The Flying Sailer. Het werd meteen een stuk serieuzer en er kwamen steeds meer leden bij. Er was toen nog steeds geen naam voor de vereniging maar die werd al snel geboren: het werd The Flying Bears.
 
·        Naast de wedstrijden op donderdagavond gingen we vanaf februari 1993 ook op vrijdagavond in teamverband competitie spelen. Het team bestond uit Johan Zeeman, Dirk Kaars, Frank Huurman, Cornelis de Jong, Jos Schipper en Dicky Kaars. Er werd gewonnen met 6-3. Later zouden er nog vele legendarische competitie-teams en wedstrijden volgen. Op dit moment zijn 3 teams actief: 2 in de 2e divisie en 1 in de 3e divisie van de DORA.
 
·        Vanaf het seizoen 2001/2002 zijn we gestart met een aparte damescompetitie. Dit werd vanaf het begin een groot succes! De dames bleken een geweldige aanvulling voor de donderdagavond. Met veel gezelligheid werken zij jaarlijks hun wedstrijden af.
 
·        We hebben elk jaar ook een aantal toernooien. In 1996 werd voor de eerste keer het Mereker Open dart toernooi georganiseerd. Een gouden greep, want dit toernooi is zeer populair met deelnemers uit heel Waterland en zelfs daarbuiten. Begin jaren ’00 was er zelfs een deelnemersveld van 124, een record!

Omdat darters van ‘buiten’ Marken steeds vaker met de Mereker Open titel aan de haal gingen wordt vanaf 2002 ook het Mereker Gesloten toernooi gehouden: deelname alleen voor Markers of leden van de vereniging.
 
·        Andere jaarlijkse terugkerende toernooien zijn het Koppel Toernooi, het Mix Toernooi, Tac Tics Toernooi, darten tijdens de Havenfeesten en (de laatste jaren) de Marker Darts Classic (in samenwerking met dorpshuis Het Trefpunt).
 
·        De verschillende jubilea zijn steeds uitbundig gevierd. In 2000, bij het 10-jarig bestaan, werd naast een zeiltochtje met de Dutch Princess ook voor het eerst een bekende darter uitgenodigd: Les Wallace. Toen we in 2005 vijftien jaar bestonden was Darryl Fitton onze gast. Hij gooide tijdens zijn bezoek een 9-darter! Vijf jaar later, bij het 20-jarig bestaan werd er geen darter uitgenodigd. Er was wel een groot feest in The Flying Sailer met een zanger.
 
 Terug naar de avond…
 
Na het openingswoord nam Mastercaller Jacques Nieuwlaat de microfoon over. Hij maakte er, samen met Paul, een leuke show van. Door middel van loting mochten (oud)leden een aantal legs tegen hem spelen. Paul liet met uitgooien met linkerhand, rechterhand, zonder flights en op zijn knieën zien dat hij een aardig pijltje kan gooien. Met hier en daar wat hulp van de Mastercaller en tot grote hilariteit van alle aanwezigen is het een aantal (oud)leden toch gelukt om een leg van Paul te winnen.
 
Tussen de bedrijven door was er genoeg tijd voor foto’s en handtekeningen met Paul en Jacques. Hier werd gretig gebruik van gemaakt.
 
Tijdens de afsluiting van de avond nam Paul het woord. Hij was duidelijk onder de indruk van de gezelligheid en de gemoedelijke sfeer waarop de avond was verlopen. “This is what darts is about”: gezellig met elkaar in de “pub” wat pijltjes gooien. Onze voorzitter sloot zich hierbij aan en gaf aan dat Paul door zijn open en vriendelijke opstelling er vanavond een hoop fans op Marken bij heeft gekregen. Het was een geweldige avond waar veel aanwezigen nog lang van zullen nagenieten.
 
 

Bron: The Flying Bears, dinsdag 21 april 2015

naar Marker Nieuws indexpagina