naar Marker Nieuws indexpagina
Herdenkingsmonument Watersnoodramp 1916
 
We nodigen beeldend kunstenaars uit om deel te nemen aan een opdracht voor de realisatie van een herdenkingsmonument op Marken. Het moet een tastbare herinnering worden aan de watersnoodramp van 1916 en een eerbetoon aan alle slachtoffers en hun nazaten.
 
In de nacht van 13/14 januari 2016 is het 100 jaar geleden dat hevige stormen en langdurige regenbuien het Zuiderzeegebied teisterden. Het water overstroomde Marken en ettelijke huizen spoelden weg of sloegen om. Diezelfde nacht brak de Zuiderzeedijk op meerdere plaatsen. De ramp was compleet.
 
In Noord-Holland kwam een gebied van 14.000 hectare onder water te staan: heel Waterland, de oostkant van de Zaanstreek en bijna de complete Anna Paulownapolder. En ook langs de Veluwerand begaf de Zuiderzeedijk het met bijvoorbeeld enorme ravage in Spakenburg als gevolg.
 
Er vielen in Noord-Holland 19 doden, waarvan 16 op Marken (daarnaast nog 2 slachtoffers in de Anna Paulownapolder en 1 militair omgekomen bij Broek in Waterland tijdens het redden van vee). Ook kwamen er bij diverse scheepsrampen op zee nog eens 32 mensen om. Duizenden inwoners moesten vluchten voor het water en vonden onderdak in Amsterdam en Zaandam. De boeren brachten hun vee direct naar iets hoger gelegen delen, maar vooral veel schapen verdronken toch. De schade aan huizen en huisraad was enorm.
 
Deze gebeurtenis is de aanleiding voor het initiatief om een kunstwerk in de openbare ruimte te realiseren als herdenkingsmonument. Het monument herdenkt, is een tastbare herinnering aan de watersnoodramp, is aansprekend en daarmee een eerbetoon aan alle slachtoffers en hun nazaten. De beoogde locatie is in of nabij de haven van Marken.
 
De opdrachtgevers zijn Gemeente Waterland, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, Rijkswaterstaat en Provincie Noord-Holland.
 
Procedure
De opdrachtgevers nodigen professioneel werkende kunstenaars uit om vr maandag 11 mei 2015 te reageren per e-mail of per post met een inhoudelijke motivatie (max. 250 woorden), beknopte cv en documentatie van eerder (recent) werk. Het materiaal wordt niet geretourneerd.
 
Uit het ingezonden materiaal kiest de selectiecommissie drie kunstenaars voor het maken van een schetsontwerp. Zij krijgen hiervoor ieder een vergoeding van 1.250,- excl. BTW. Uit deze schetsontwerpen wordt n ontwerp voor uitvoering gekozen. De onthulling van het monument is gepland op donderdag 14 januari 2016. Het budget voor ontwerp en uitvoering bedraagt max. 35.000 excl. BTW en excl. plaatsing. Vr 18 mei ontvangen de drie geselecteerde kunstenaars bericht, en worden zij bekendgemaakt op de websites van de Gemeente Waterland en Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.
 
Informatie over de locatie e.d. is te vinden op de website van Gemeente Waterland:http://www.waterland.nl/
 
Contactpersoon
Monique Elzinga, Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, M.Elzinga-Otten@hhnk.nl of telefoonnummer 072 582 82 82 Postadres: Postbus 250, 1700 AG Heerhugowaard
 

Bron: Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier, woensdag 29 april 2015

naar Marker Nieuws indexpagina