naar Marker Nieuws indexpagina
Waterland zet stappen in verduurzaming
Gemeente neemt en zoekt initiatieven
 
De gemeente Waterland nodigt haar inwoners uit om mee te denken over de invulling en uitvoering van haar duurzaamheidsplannen. Daartoe organiseert de gemeente een informatieavond op 12 mei 2015, waar de wethouder Laura Bromet de concept duurzaamheidsagenda voor de bestuursperiode 2014 – 2018 zal presenteren. Ook vóór 2014 zijn al acties uitgevoerd om de gemeente duurzamer te maken. Met de komst van nieuwe plannen ontstond de behoefte om deze centraal te coördineren én samenwerking en synergie te zoeken met initiatiefrijke Waterlanders. Bij de start van de huidige coalitie is de verduurzaming van de gemeente versneld in gang gezet. Hier wordt nu vervolg aan gegeven door het opzetten en uitvoeren van een duurzaamheidsagenda.

De Duurzaamheidsagenda is een levende agenda. Dit houdt in dat de agenda gevuld is met praktische plannen die gaandeweg de uitvoering kunnen worden bijgesteld en/of aangevuld, als zich verdere kansen voor verduurzaming voordoen. Wethouder Laura Bromet: “De gemeente Waterland is al goed op weg naar verduurzaming. Voorbeelden daarvan zijn de aanschaf van twee elektrische dienstauto’s, de voorgenomen plaatsing van vier laadpalen en een bandenpomp op zonne-energie. Daarnaast is de gemeente gestopt met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen, is LED verlichting aangebracht in Zuiderwoude, Marken en Broek in Waterland en wordt het gemeentehuis verder verduurzaamd. Maar de gemeente kan en gaat nog meer doen. Veel van deze plannen en ideeën hebben al een plek gekregen in de concept duurzaamheidsagenda.”

“Alleen ga je sneller, samen kom je verder”
Bij het opstellen en uitvoeren van de agenda zoekt de gemeente uitdrukkelijk naar de concrete samenwerking met burgerinitiatieven, lokale ondernemers, bedrijven en verenigingen, regiogemeenten en de agrarische sector. Dit alles onder het mom van “alleen ga je sneller, samen kom je verder”. Daarom organiseert de gemeente op 12 mei een interactieve informatieavond. Tijdens deze avond wordt aan inwoners en belangstellenden gevraagd om feedback op de concept duurzaamheidsagenda. Daarnaast worden er sessies gehouden aan vier thematafels waarin de aanwezigen gevraagd wordt om mee te helpen
om acties tot verduurzaming concreter te maken of de agenda aan te vullen met nieuwe plannen en ideeën. De input wordt – waar mogelijk - meegenomen in de agenda die ter besluitvorming aan college en de gemeenteraad wordt voorgelegd. Na goedkeuring door de raad wordt gestart met de uitvoering van de agenda en vormt deze agenda de leidraad in de verdere verduurzaming van de gemeente.

De interactieve informatieavond op dinsdagavond 12 mei start vanaf 19:00 uur en duurt tot 21:00 uur.
Locatie: gemeentehuis van de gemeente Waterland, Pierebaan 3 te Monnickendam.
 

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 30 april 2015

naar Marker Nieuws indexpagina