naar Marker Nieuws indexpagina
Echtpaar Roos-de Waart zestig jaar getrouwd
Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon met het 60-jarige bruidspaar Roos-de Waart
6 mei 1955 - 6 mei 2015
Het bruidspaar Pieter Roos en Neeltje de Waart werden op hun trouwdag vereerd met een bezoek van onze burgemeester mevrouw Luzette Wagenaar-Kroon. Van ons koningspaar mochten zij ook een felicitatie per brief ontvangen.
 
Het paar trouwde op 6 mei 1955. Beiden zijn geboren op Marken. Pieter op 18 november 1934 en Neeltje op 10 april 1933. Ze kregen twee kinderen, een zoon en een dochter, twee kleinkinderen en twee achterkleinkinderen.
 
Pieter Roos groeide op in een gezin met nog negen broers en zussen. Hiervan zijn er reeds drie overleden. Pieter heeft zijn hele leven gevaren. Na een tijd een eigen sleepboot te hebben gehad, de “Neeltje”, vertrok hij voor Zanen Verstoep, later Volker Stevin, naar het buitenland, waar hij tot zijn VUT heeft gewerkt als sleepboot kapitein. Met zijn tachtig jaar is hij nog steeds actief als havenmeester bij Zeilvereniging “Het IJ”, wat hij ieder jaar met heel veel plezier doet.
 
Neeltje groeide op in een gezin met nog vijf broers en zussen op de Kerkbuurt. Inmiddels zijn hiervan drie overleden. Neeltje ging al op haar twaalfde jaar te werk in Monnickendam in de huishouding. Na een paar jaar ging ze werken bij “Jo”, nu “Café de Visscher”. Dit was hard werken met lange dagen voor weinig geld, van de fooi moesten ze het hebben! Neeltje heeft een passie voor de Marker klederdracht. Ze heeft heel veel gemaakt, onder andere het traditionele Marker bruidskostuum. Zij heeft 25 jaar vrijwilligerswerk verricht voor het Marker Museum.
 
Toen Pieter en Neeltje trouwden op 6 mei 1955 was het noodweer. Ze woonden eerst bij haar ouders in. Hun eerste huis stond op de Kerkbuurt aan de Oostzijde. De vloer was verrot en de vogels vlogen over de zolder. Hier werd hun zoon Klaas geboren. Ze verhuisden al snel naar Buurt III, hier werd Maritje geboren. In 1963 werd een huis gekocht in de Noorderwerfstraat. Sinds een paar jaar wonen Pieter en Neeltje in een appartement aan de Hoogkamplaan, complex “Voor Anker”.
Ook namens de redactie van harte gefeliciteerd.
Met dank aan Jan Cornelis Boes voor de foto en dochter Maritje Roos voor de tekst.

Bron: PepProductions, woensdag 6 mei 2015

naar Marker Nieuws indexpagina