naar Marker Nieuws indexpagina
Jeugd Waterland drinkt, rookt en blowt minder
 
Scholieren in Zaanstreek-Waterland drinken, roken en blowen minder dan 4 jaar geleden. Onder vierdeklassers blijft het alcoholgebruik een punt van aandacht. Roken en drinken gebeurt inmiddels net zo vaak door meisjes als door jongens. Ouders zijn niet strenger geworden over het alcoholgebruik van hun kind. Dit zijn  de belangrijkste resultaten uit de ‘Jeugdmonitor Emovo Zaanstreek-Waterland 2013-2014’. Het onderzoek is uitgevoerd door GGD Zaanstreek-Waterland in opdracht van de 9 gemeenten van de regio. Dit onderzoek werd eerder uitgevoerd in 2010. Bijna 7.000 scholieren die wonen in Zaanstreek-Waterland deden in het schooljaar 2013-2014 mee. In de klas beantwoordden zij via internet vragen over gezondheid, welzijn en leefstijl. Het ging om leerlingen van klas 2 en klas 4 van het voortgezet onderwijs. Hieronder volgen de belangrijkste resultaten.
 
Alcoholgebruik, roken en blowen
Het alcoholgebruik onder scholieren is gedaald. Dronk in 2010 nog 72% van de vierdeklassers recent alcohol, in 2013-2014 is dit 55%. In de groep tweedeklassers is het verschil naar verhouding nog groter. In 2010 dronk 28% van deze groep recent alcohol; in 2013-2014 is dat 11%. Het percentage binge-drinkers onder vierdeklassers is 39% (was 54%). Van de tweedeklassers is 7% binge-drinker (was 18%). 
Tegenvallend voor gemeenten en GGD is dat nog steeds meer dan de helft van de ouders, ondanks allerlei op hen gerichte voorlichting en activiteiten, gedoogt dat hun kind alcohol drinkt. 
Het percentage rokers is sinds 2010 gedaald van 13% naar 7%. Daarnaast is ook het percentage scholieren dat ooit softdrugs heeft gebruikt afgenomen van 18% in 2010 naar 10% in 2013-2014 (3% in klas 2 en 18% in klas 4). Meisjes en jongens drinken, roken en blowen ongeveer evenveel. Deze trends voor alcohol drinken en roken zien we ook in landelijk onderzoek terug.
 
Gezondheidsbeleving
In het algemeen gaat het goed met de scholieren in de regio. Zo noemt slechts 3% de eigen gezondheid ‘niet zo best of slecht’, heeft het merendeel (92%) het naar de zin op school en voelen ruim negen van de tien jongeren zich begrepen door hun ouders. Met een deel van de scholieren gaat het minder goed. Zo voelt 17% zich psychisch ongezond (in 2010 was dit 19%) en heeft 14% van alle scholieren in het jaar vóór het onderzoek er weleens over gedacht een einde te maken aan zijn leven. Dit laatste percentage is gedaald ten opzichte van 4 jaar geleden, toen was dit 20%.
 
Pesten
Het aantal jongeren dat zegt regelmatig op school te worden gepest (4%) is gedaald ten opzichte van 2010 (8%). Vier procent wordt gepest via internet.
 
Social mediagebruik en gamen
Van de scholieren loopt 8% risico op problematisch gebruik van sociale media. Dit gaat vaker om meisjes dan om jongens. Vijf procent loopt risico op problematisch gamen. Hier gaat het juist vaker om jongens.
 
Vervolg
De resultaten van het Emovo-onderzoek zijn aan de hand van rapportages met de scholen en de gemeenten besproken. De resultaten vormen één van de informatiebronnen voor het gezondheidsbeleid van de 9 gemeenten. Gemeenten en de GGD bepalen samen welke uitkomsten nadere aandacht nodig hebben en/of zich lenen voor een preventieve aanpak. 
 
 

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 19 mei 2015

naar Marker Nieuws indexpagina