naar Marker Nieuws indexpagina
Overgangsmogelijkheid tijdelijk behoud woonduur en inschrijfduur
Aanmelden voor 1 juli
 
Woonduur vervalt, inschrijfduur telt: per 1 juli kunt u alleen nog maar in aanmerking komen voor een sociale huurwoning op basis van je inschrijfduur. Maar ook andere regelingen die te maken hebben met woonduur vervallen per 1 juli. De Stadsregio Amsterdam en de corporaties hebben afgesproken dat een overgangsperiode komt voor de mensen die gebruik willen maken van de regelingen “Tijdelijk behoud woonduur” en “Tijdelijk behoud inschrijfduur”. Het ‘Samenvoegen van woonduur’ voor samenwonenden is vanaf 1 juli niet meer mogelijk.
 
Tijdens de Regioraad van 18 maart jl. spraken diverse insprekers hun zorgen uit over het verdwijnen van de regelingen “Tijdelijk behoud woonduur” en “Tijdelijk behoud inschrijfduur” per 1 juli 2015. De corporaties hadden al toegezegd rekening te houden met schrijnende gevallen en voor hen coulant met de regels om te gaan. Deze coulance geldt nu nog de komende twee jaar voor iedereen die zich voor 1 juli 2015 via WoningNet aanmeldt voor deze regelingen.
WoningNet stuurt e-mails naar mensen die in aanmerking kunnen komen voor de regelingen. Deze mensen moeten wel voor 1 juli a.s. ingeschreven staan bij WoningNet en zich in hun profiel aanmelden voor één van de regelingen. Zij hebben daarna nog twee jaar om hun tijdelijk behouden woon- of inschrijfduur in te zetten, zolang ze nog aan de voorwaarden voor de regeling voldoen.
 
Wat is ‘Tijdelijk behoud woonduur’?
Bij Tijdelijk behoud woonduur kan een huurder van een sociale huurwoning tot maximaal vijf jaar na de verhuizing alsnog doorverhuizen met de oude woonduur, zoals bijvoorbeeld voor
Michael (gefingeerde naam). Hij woont zeventien jaar in zijn corporatiehuurwoning als hij verhuist naar een nieuwe corporatiehuurwoning. Twee jaar na zijn verhuizing wil hij dichter bij zijn moeder wonen, die wat hulp nodig heeft in de huishouding. Met twee jaar woonduur is het niet eenvoudig om snel een woning te vinden. Hij kan, als hij zich daar voor 1 juli 2015 voor aanmeldt in ieder geval tot 1 juli 2017 gebruikmaken van de regeling Tijdelijk Behoud Woonduur. Dan kan hij met een woonduur van negentien jaar zoeken naar een woning in de buurt van zijn moeder (zeventien jaar 'oude' woonduur plus twee jaar 'nieuwe' woonduur).
 
Zie voor meer informatie:
http://www.woningnetregioamsterdam.nl/Help en uitleg/PersoonlijkProfiel/TBW
 
Wat is ‘Tijdelijk behoud inschrijfduur’?
Tijdelijk behoud inschrijfduur is een regeling die twee jaar telt vanaf het moment dat een starter een sociale huurwoning accepteert, zoals bijvoorbeeld voor Victor (gefingeerde naam). Hij woont op kamers en staat zes jaar ingeschreven bij WoningNet als hij een corporatiehuurwoning in Amsterdam krijgt. Eén jaar na zijn verhuizing wil hij graag in Purmerend gaan wonen omdat dit dichter bij zijn nieuwe werk is. Hij kan gebruikmaken van de regeling Tijdelijk Behoud Inschrijfduur. Nu kan hij met een behouden inschrijfduur van zeven jaar zoeken naar een woning in Purmerend (zes jaar 'oude' inschrijfduur plus één jaar 'nieuwe' woonduur).
 
Zie voor meer informatie:
http://www.woningnetregioamsterdam.nl/Help en uitleg/PersoonlijkProfiel/Tijdelijk behoud inschrijfduur
 

Bron: Stadsregio Amsterdam, dinsdag 2 juni 2015

naar Marker Nieuws indexpagina