naar Marker Nieuws indexpagina
Interview 'Markers in het Buitenland': Irene Zwiers
onder redactie van Marjolein Leijen
In deze rubriek, onder redactie van Marjolein Leijen, interviews met Markers die in het buitenland wonen.
Als derde in deze reeks Irene Zwiers uit Bocholt in Duitsland.
Irene Zwiers met haar gezin
 
Irene, wie is je vader, wie is je moeder? Uit wat voor gezin kom je?
 Mijn Ta en Mem zijn Cees en Nely Zwiers, of eigenlijk Cornelis Zwiers en Neeltje Pereboom. We waren met vier meiden thuis (Patricia, Sandra, Nicole en ik), waarvan ik de tweede ben. Ik geloof dat we een echt meiden gezin zijn, veel kletsen (vooral  bij mijn mem in de keuken) en soms niet met elkaar kunnen, maar ook zeker niet zonder elkaar. Doordat we nu allemaal wat verder uit elkaar wonen zien we elkaar niet met een bepaalde regelmaat, maar als er iets is binnen ons gezin, zijn we er voor elkaar.
 
Heb je speciale jeugdherinneringen?
 Jeugdherinneringen zijn er een heleboel, van niet op de fiets naar school mogen omdat ik niet in de Minneweg woonde tot bessen plukken in de tuin. Het in de zomer zwemmen in de Minneweg met een groepje vriendinnen of op de haven en de gezelligheid op Koninginnedag. Hiernaast ook het ons kent ons, zoals de eerste keer dat ik met Martin, nu mijn man, op Marken was. Mijn jongste zus wist al dat hij op Marken gearriveerd was, toen ik nog niet eens op de haven was aangekomen. Dit had ze al via via gehoord.
 
Irene, we weten dat je in Duitsland woont, hoe kom je daar zo terecht?
 Ik woon nu sinds 2004 in Duitsland. Op mijn 18e heb ik Martin leren kennen, die destijds in Nederland werkte via een soort uitzendbureau. Al vrij snel ging hij weer terug naar Greifswald, waar hij is opgegroeid, en zagen wij elkaar ongeveer iedere 2 maanden in Greifswald of op Marken.  In 2003 is hij voor zijn werk in Zuid Duitsland terecht gekomen en heb ik een stageplek voor 3 maanden in München gezocht. In die tijd besloten we samen dat ik na mijn studie (4 maanden later) naar Zuid Duitsland zou komen. Daar hebben we samen bijna 4 jaar gewoond en gewerkt.
 
Ben je getrouwd, heb je kinderen?
 In 2007 zijn we getrouwd en kort daarna zijn we vertrokken naar Bocholt, een stad dichtbij de Nederlandse grens. Alhoewel ik soms het Beierse landschap en het geweldige dialect van Beieren mis, is het heerlijk om zo dicht bij mijn Ta, Mem en zussen te wonen! Het is geweldig dat onze kinderen, Jiska van 5 ½ en Joas van 1 ½ hun Bessie en Bap zo regelmatig kunnen zien. Want die zijn stapel op hun Bessie en Bap!
 
Een echte Nederlander in het buitenland voel ik me sinds we in Bocholt wonen niet meer hoor. Alhoewel we thuis Duits praten en de kinderen nog in Duitsland een opvanginstelling bezoeken, ga ik iedere dag over de grens, omdat ik in Winterswijk werk. En ook op de tafel is het een mengeling van Nederlandse en Duitse producten.
 
Jij was natuurlijk vrij jong toen je naar Duitsland ging.
Na hoeveel tijd had je het gevoel dat je de Duitse taal goed onder de knie had? Al die naamvallen! Heb je ook taallessen genomen?
 Ik heb geen taallessen gevolgd. De naamvallen gingen redelijk snel, doordat ik op mijn werk veel rapportages moest schrijven. Het moeilijkste van een vreemde taal vind ik het begrijpen van de humor. Ik denk dat ik na een jaar de taal zo onder de knie had dat ik alles kon verstaan en begrijpen.  
 
Zijn er Duitse gewoontes waarvan je nu denkt: Waarom is dat in Nederland niet ingeburgerd? (vrouwenparkeerplaatsen!)
 Ik kan zo geen specifieke gewoontes noemen, maar wat ik wel mooi vindt in Duitsland is dat de tradities in mijn beleving meer in stand worden gehouden als in Nederland.  
 
Of zijn er Nederlandse gewoontes die je nu eigenlijk een beetje onzin vindt?   
 Nee, volgens mij niet.
 
Kijk je wel eens Nederlandse televisie?
 Thuis nooit, omdat we geen Nederlandse tv hebben. Ik mis het ook niet, we hebben genoeg Duitse zenders.  
 
En is het voor de taal nu juist geen handicap dat je in Nederland werkt, of heb je daar geen last van?
 Een handicap wil ik het niet noemen. Buiten mijn werk, is mijn leven vooral Duits. Wat ik wel merk, is dat mijn Duits weer wat meer een Nederlands accent krijgt. Dit was een paar jaar geleden nog vooral Beiers.  
 
Wie wil je vragen voor een volgend interview?
 Suzanne Schouten, woont op Mallorca. 
 
Vraag van Irene aan Suzanne:
Wat vind jij de grootste verschillen tussen de Nederlanders en de mensen op Mallorca? En mis je soms de Nederlandse mentaliteit? 
groetjes! Irene
 
 
Link naar alle interviews

Bron: Marjolein Leijen, donderdag 4 juni 2015

naar Marker Nieuws indexpagina