naar Marker Nieuws indexpagina
Impuls voor toerisme en recreatie in Waterland
Toeristische Visie legt accent op focus en samenwerking
 
Het college van B&W heeft op 1 juni 2015 ingestemd met de toeristische visie 2015 – 2025 en wil deze visie als uitgangspunt hanteren voor de uitvoering van toeristisch en recreatief beleid voor de komende tien jaar.  De visie is tot stand gekomen door nauwe samenwerking met dorpsraden en vertegenwoordigers uit het toerisme in Waterland. Het resultaat is een visie die de komende tien jaar de lat vormt waarlangs ontwikkelingen op het gebied van toerisme en recreatie worden gelegd. Het biedt koers, houvast en kernwaarden als het gaat om het maken van keuzes in toeristische prioriteiten.
 
Vier kernwaarden
Bij het tot stand komen van de visie werd duidelijk dat de kernwaarden van de gemeente Waterland -namelijk water, authentieke dorpen en stad (cultuurhistorie), groen en open landschap (duurzaam) en dichtbij Amsterdam- uitgangspunt moeten zijn voor de toeristische prioriteiten in de toekomst. Aan deze kernwaarden zijn ook de juiste doelgroepen te koppelen: mensen die van water(sport/recreatie), cultuur, natuur, fietsen en wandelen houden en dat zo dichtbij Amsterdam.
 
Belangrijke sector
Voor gemeente Waterland is toerisme en recreatie een belangrijke sector. Wethouder Gabriëlle Bekhuis zegt hierover: “Ik ben erg trots op de wijze waarop deze visie tot stand is gekomen. Er is geluisterd naar en gesproken met de mensen die het betreft, die zelf dagelijks met toerisme in Waterland werken en leven. De betrokkenheid die we hebben ervaren benadrukt hoe belangrijk deze sector voor Waterland is. Het toeristisch/recreatief aanbod draagt bij aan een aantrekkelijke leefomgeving waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. In Waterland wordt maar liefst 15% van alle banen ingevuld in de toeristisch/recreatieve sector. Toerisme op basis van cultuurhistorie en landschap is daarom één van de speerpunten in het collegeprogramma. Toerisme is dus niet alleen een bron van inkomsten voor de gemeente.”
 
Vijf speerpunten
De komende tien jaar zijn vijf thema’s speerpunt in de uitvoering van het toeristisch/recreatief beleid;
Verbeteren van de toeristische/recreatieve infrastructuur (voorzieningen zoals voldoende openbare toiletten of goed onderhouden fietspaden); Citymarketing (gezamenlijke promotie met omliggende gemeenten zoals bijvoorbeeld  Amsterdam); Stimuleren van productontwikkeling en kwaliteitsverbetering van het bestaande aanbod (bijvoorbeeld fietsverhuur of de toegankelijkheid van onze musea en andere trekpleisters) ; Watersport en waterrecreatie; Stimuleren van verblijfsaccommodaties die voldoen aan de behoeften van Waterland.
In de Uitvoeringsagenda staan deze speerpunten uitgewerkt tot concrete voorstellen. Om de uitvoering van de plannen goed op te pakken werkt de gemeente Waterland nauw samen met de promotie organisaties, de verenigingen, bedrijven en particulieren. De gemeente gaat hierbij uit van de kracht van de eigen bevolking en bedrijvigheid. Elke twee jaar wordt er een nieuwe uitvoeringsagenda opgesteld.

Op 18 juni 2015 wordt de toeristische visie en de daaraan gekoppelde uitvoeringsagenda 2015 – 2017 behandeld tijdens de Raadsvergadering.
 
Toeristische visie 2015 -2025 Uitvoeringsagenda recreatie en toerisme 2014 - 2017

Bron: Gemeente Waterland, donderdag 11 juni 2015

naar Marker Nieuws indexpagina