naar Marker Nieuws indexpagina
Protestactie tegen gemeente Waterland
Toeristische visie en dagtoeristenbelasting
 
Op woensdag 17 juni 2015 zal een protestactie worden gehouden tegen de Toeristische visie en dagtoeristenbelasting van de gemeente Waterland.
De protestactie vindt plaats van 10.30 tot 11.00 uur bij de toegang tot Marken. Via een slagboom met een douanier zullen de bezoekers van Marken worden gewezen op de dagtoeristenbelasting.
 
Het voorstel van het College van B&W van de gemeente Waterland over een Toeristische visie 2015-2015 en dagtoeristenbelasting wordt in de gemeenteraadsvergadering van 18 juni behandeld.
 
De gemeente waterland heeft de dagtoeristenbelasting in 2011 ingevoerd waarbij een toerist, die NIET overnacht, een verblijfsbelasting betaalt van 0,55 euro (tarief 2016).
 
Onder andere de Volendam Marken Express is fel tegenstander van de continuering van de dagtoeristenbelasting vanwege de oninbaarheid daarvan en de dubbeltellingen.
 
Eigenaar van de Volendam Marken Express Robert van Duuren:
 
“Mijn 3 belangrijkste argumenten om te stoppen met de dagtoeristenbelasting zijn:
 
1)   Dagtoeristenbelasting wordt alleen voor de kern Marken van de gemeente Waterland berekend. Dit is de enige plaats ter wereld waar de dagtoeristenbelasting wordt geheven. Op Terschelling is ook een dagtoeristenbelasting maar daar is het een doelbelasting voor o.a. Oerol.
 
2)   Vanwege de dagtoeristenbelasting blijven veel touroperators en georganiseerde toeristenreizen weg uit Waterland. Menig buschauffeur rijdt door naar Volendam of een andere plek waar zij wel welkom zijn. Het heeft dus een negatieve invloed op het toerisme.
 
3)   De dagtoeristenbelasting is niet rechtvaardig te innen: veel toeristen en inwoners van Waterland betalen dubbel of onterecht (indien zij op doorreis zijn), innen geschiedt ook alleen grotendeels bij de Volendam Marken Express, Tours and Tickets en de toeristen die op de parkeerplaats op Marken hun auto parkeren. Andere bezoekers betalen de dagtoeristenbelasting niet.”
 
De opbrengst van de dagtoeristenbelasting komt niet ten goede aan de inwoners van Marken maar gaat naar de algemene middelen van de gemeente Waterland.  
 

Bron: Volendam Marken Express, dinsdag 16 juni 2015

naar Marker Nieuws indexpagina