naar Marker Nieuws indexpagina
Nederland (CP-voetbal) wint van Noord-Ierland 4-0
WK 2015, vrijdag, 19 juni

WK CP: Minne de Vos leidt Oranje langs Noord-Ierland
Het Nederlands CP-team heeft Noord-Ierland in een eenzijdig duel met 4-0 verslagen. Keeper Stefan Boersma keek een uur lang werkloos toe hoe zijn veldspelers de Noord-Ieren over de knie legden. Toch had Oranje vaker, en vooral ook eerder, moeten scoren. Invaller Minne de Vos maakte in de tweede helft het verschil.

Na de goede zege op Argentinië van woensdag (4-1) bleek Nederland ook veel te sterk voor Noord-Ierland. Vanaf de eerste minuut zette Oranje de tegenstander onder druk en joeg het de Noord-Ieren over het hele veld op. Het leverde een eenzijdig schouwspel op waarbij Noord-Ierland slechts met het nodige kunst- en vliegwerk overeind bleef. Rik Rodenburg en aanvoerder Lars Conijn raakten halverwege het eerste bedrijf, kort na elkaar, bovendien nog de paal, om toch duidelijk te onderstrepen dat Oranje de bovenliggende partij was. “Toch was het vaak te slordig in de eerste helft,” vond bondscoach Marcel Geestman, “We hadden rustiger moeten zijn.”

Al na vier minuten had spits Rik Rodenburg het startsein gegeven voor een lange serie Oranje aanvalsgolven, met een vlammend schot dat slechts centimeters langs het Noord-Ierse doel schoot. In het half uur dat volgde werd dat doel van Gareth Miller vaak onder vuur genomen, maar schoten de Nederlanders telkens niet scherp genoeg, zodat Noord-Ierland dizzy maar ongeschonden de rust haalde: 0-0.

Na tien minuten in de tweede helft bracht de bondscoach Minne de Vos in het veld, die er weinig tijd voor nodig had om de hoofdrol voor zich op te eisen. Een minuut na zijn entree schonk hij, met een bekeken passje, Jeroen Saedt een nauwelijks te missen kans (1-0) en drie minuten later schoot hij de 2-0 zelf tegen de touwen. Geestman: “Dat is geweldig voor Minne, die tegen Argentinië ook al scoorde. Hij heeft maanden buitenspel gestaan door een knieblessure, maar laat nu weer zien wat-ie allemaal kan.” De Vos bekeek de eerste veertig minuten van het duel vanaf de bank. Marcel Geestman: “Dat heeft alles met die blessure te maken. Minne is nu weer topfit, maar we willen hem niet overbelasten.”

De Noord-Ieren haalden het einde met de tong op hun schoenen, maar konden niet verhinderen dat Oranje in de extra tijd van de wedstrijd nog twee keer toesloeg: Invaller Peter Kooij en opnieuw Minne de Vos tilden de score nog naar 4-0 zodat Nederland met een goed gevoel kan uitkijken naar de derde confrontatie in Groep D, komende zondag tegen Canada. Dan is de inzet de eerste plaats in de groep, die belangrijk is om Brazilië, een van de topfavorieten op dit Wereldkampioenschap, te ontlopen in de kwartfinale.