naar Marker Nieuws indexpagina
Handen uit de mouwen voor duurzaamheid
Een leefbaar waterland maak je samen
 
De Duurzaamheidsagenda van de gemeente Waterland is onlangs door het college vastgesteld. Hiermee is een belangrijke wens van het college in vervulling gegaan; een concreet plan van aanpak voor het verduurzamen van de gemeente. De duurzaamheidsagenda is een levende agenda die gevuld is met praktische plannen en data waarop ze uitgevoerd zullen worden.  

De agenda bevat concrete plannen op het gebied van duurzame energie en besparing. Een voorbeeld hiervan is het plaatsen van zonnepanelen op gemeentelijke gebouwen. Maar ook plannen en initiatieven om energiebesparing voor particulieren zo laagdrempelig mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door partijen bij elkaar te brengen of te adviseren over financieringsmogelijkheden. Verder zet de gemeente met de plannen in de duurzaamheidsagenda ook in op mobiliteit (door het plaatsen van extra elektrische laadpalen) en  het bedenken van maatregelen om het scheiden van afval nog makkelijker te maken.
 
“Samen kom je verder”
Zowel bij het opstellen van deze agenda als bij de uitvoering is en wordt door de gemeente uitdrukkelijk naar concrete samenwerking gezocht met burgerinitiatieven, lokale ondernemers, bedrijven en verenigingen, regiogemeenten en de agrarische sector. Dit alles onder het mom van “alleen ga je sneller, samen kom je verder”. 

Wethouder Laura Bromet: “De gemeente Waterland heeft grote ambities op het gebied van duurzaamheid. Om het brede scala aan gemeentelijke initiatieven op een rij te zetten hebben wij de Duurzaamheidsagenda opgezet. Om de aarde ook in de toekomst leefbaar te houden kun je juist op lokaal niveau een heleboel doen. Minder energieverspilling, meer bloemen en het opwekken van duurzame energie zijn onderwerpen waar de gemeente samen met onze inwoners aan wil werken.”
 
Uitwerking
Met de vaststelling van de duurzaamheidsagenda wordt officieel gestart met de uitvoering, al is met het aantreden van het huidig college in 2014 al een begin gemaakt met de uitvoering van diverse in de agenda opgenomen plannen en acties. In het najaar van 2015 wordt er een interactieve avond georganiseerd, waarin diverse concrete plannen en de inmiddels ondernomen acties uit de duurzaamheidsagenda worden gepresenteerd en besproken. Tijdens de avond is er ook aandacht voor de gezamenlijke uitwerking van diverse acties en initiatieven én voor de introductie van het Duurzaam Bouwloket. Het Duurzaam Bouwloket is een website waar woningbezitters snel en makkelijk informatie over energiebesparing, over duurzame energie en duurzame (bouw-)partners kunnen vinden.
 

Bron: Gemeente Waterland, maandag 22 juni 2015

naar Marker Nieuws indexpagina