naar Marker Nieuws indexpagina
Zoveel mogelijk 80 km per uur handhaven op N518
Eilandraad Marken en Gemeente Waterland samen op de bres in reactie op trajectstudie N518 van provincie Noord-Holland
 
De gemeente Waterland en de Eilandraad Marken zijn de afgelopen periode uitvoerig betrokken en geïnformeerd over de maatregelen die de provincie Noord-Holland voorstelt op de N518. De provincie wil op het deel tussen Monnickendam en afslag Uitdam de snelheid van 80 km per uur verlagen naar 60 km per uur doordat de huidige weg te smal is om de snelheid te handhaven. Zowel de gemeenteraad van Waterland als de Eilandraad zijn het niet eens met deze algehele verlaging van de snelheid voor dit traject en zien liever een genuanceerder aanpak.
 
Veiligheid voorop
Voor zowel de Eilandraad Marken als de gemeente Waterland geldt dat de veiligheid van de weggebruikers de hoogste prioriteit heeft. Er moet alles aan gedaan worden om de veiligheid van de weggebruikers te verbeteren en onwenselijk gedrag (bijvoorbeeld het onveilig inhalen) te voorkomen. Tevens moet dit traject voldoen aan de eisen van de hulpdiensten en het Openbaar Vervoer. Met deze uitgangspunten in het achterhoofd is door de Eilandraad Marken en de gemeente Waterland een gezamenlijke brief opgesteld aan de provincie.

De gewenste nuancering van maatregelen op de N518 betreft in elk geval:
  • het verbreden van de weg aan de kant van de dijk en het aanbrengen van een dubbele middenasmarkering. De maximale snelheid van 80 km per uur zou dan gehandhaafd kunnen worden op een groot deel van het traject. Hiermee worden gevaarlijk inhaalmanoeuvres voorkomen langs de toch onoverzichtelijke dijk.
  • het verbreden van de fietspaden zodat deze voldoen aan de breedtenorm van 3,00 - 3,50 meter. Zowel het Landschap Noord-Holland, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier als de Stadsregio Amsterdam (SRA) zijn bereid een financiële bijdrage te doen om deze fietspaden en hun oversteeklocaties aan de (minimale) eisen te laten voldoen. De SRA heeft dit als project opgenomen in het Uitvoeringsprogramma (UVP) 2016 en verder. Uitgangspunt is dat er dan geen fietsers meer worden toegestaan op de N518.
  • een voorstel om de parkeerplaats halverwege de verbindingsdijk naar Marken in te richten als vlucht/pechhaven. Wat betreft de parkeerplaats nabij de dijk van Marken is de voorkeur om deze te verwijderen.
Samenwerking
Wethouder Laura Bromet: “Dit is een goed voorbeeld van een samenwerking met de Eilandraad Marken en hun voorstel voor een gezamenlijke brief. Want ook de gemeenteraad heeft hierin (middels twee moties) een sterke mening als het gaat om de maximale snelheid en het verbeteren van de verkeersveiligheid op dit traject.”  Jaap Boes van de Eilandraad: “Wij hebben de voorgestelde maatregelen en onze wensen via een enquête  geïnventariseerd en de Markers hebben zich duidelijk uitgesproken over de maatregelen en hun voorkeur. Een snelheidsverlaging naar 60 km per uur over het gehele traject is onbespreekbaar. “
 

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 30 juni 2015

naar Marker Nieuws indexpagina