naar Marker Nieuws indexpagina
Zonnepanelen project op stal Terlouw is gestart
 
De installatie van het grootste PV project van Waterland is begonnen 
Maandag 29 juni is een begin gemaakt met installeren van het grootste PV-project in de Gemeente Waterland. Op dit zeer geschikte dak komen 437 zonnepanelen. Boer Wim Terlouw zal er 175 stuks gaan gebruiken en de overige 262 panelen zijn in eigendom van coöperatie ‘Zon op Marken’. Deze coöperatie heeft vele leden die elk enige panelen hebben aangeschaft.
 
Wim Terlouw, melkvee boer en zelf groot-afnemer van al de toekomstige zonne-energie, weet dat hij met de 175 panelen ongeveer geheel zelfvoorzienend wordt. Eerder heeft hij al een ‘voorkoeler’ aangeschaft waarmee de verse warme melk met veel minder elektriciteit gekoeld hoeft te worden. (Het gebruik van deze ‘voorkoeler’ (een soort Warmteterugwinning-instrument) resulteerde al in bezuiniging in orde van 25 zonnepanelen).
 
Vele Markens zullen vanaf deze zomer zich rijk mogen rekenen met duurzame energie uit zonlicht. Velen van hen mogen op hun historische woningen geen zonnepanelen neerleggen maar kunnen op deze wijze toch hun stroom volledig of gedeeltelijk verduurzamen, al is dit dan op afstand. 
 
De foto geeft het werk weer op het dak. Hiermee en met het aanpassen van elektra kabels, omvormers etc. zijn drie werkdagen gemoeid. Komende donderdag en vrijdag worden de panelen dan bevestigd aan de rails die nu worden bevestigd aan de rode golfplaten. 
 
Stichting Duurzaam Waterland heeft de coöperatie Zon op Marken bijgestaan met advies en financiële steun. Na de ingebruikneming van de zonnepanelen is Waterland weer een stapje verder verduurzaamd. 
 

Bron: PepProductions / Dichtbij, dinsdag 30 juni 2015

naar Marker Nieuws indexpagina