naar Marker Nieuws indexpagina
Marken overspoeld door grote groepen toeristen (video)
In sommige straten en winkels van Marken 'kun je de kont niet keren'. Zoveel toeristen lopen er rond. En het worden er alsmaar meer. Binnen zes jaar komen er honderdduizend bij, is de verwachting.
 
"Ik heb ze al vaak op mijn voorwiel gehad", zegt een oud-Markenaar verontwaardigd. Hij vindt die grote groepen helemaal niets en ziet het ook niet zitten als er nog meer toeristen bijkomen. Op de parkeerplaats aan het begin van het dorp, rollen honderden toeristen de deur uit. Met de fototoestellen op de buik. Ze bezoeken de klompenmakerij.
 
Geertje Klaver heeft ook een souvenirwinkel. Bij haar is het juist heel rustig. Ze vertelt dat er steeds meer grote groepen onder leiding van een gids door het dorp banjeren. "Die groepen laten sommige winkels links liggen, bij mij is het doodstil. Als Markers profiteren wij steeds minder van het toerisme." Het lijkt er op dat de grote groepen vooral een bezoek brengen aan de winkels waar ze provisie krijgen.
 
De toename van het aantal toeristen op Marken, kan deels verklaard worden door de drukte in Amsterdam. De komende jaren worden toeristen gestimuleerd om vooral ook in de regio te gaan kijken.

Bron: RTV-NH, dinsdag 7 juli 2015

naar Marker Nieuws indexpagina