naar Marker Nieuws indexpagina
Veiligheidsregio en Marken gaan aan de slag met een Calamiteitenplan
 
Op woensdag 24 juni 2015 organiseerde Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, in dorpshuis 'Het Trefpunt', een bijeenkomst met vertegenwoordigers van diverse overheden en inwoners van Marken om te praten over waterveiligheid. Het doel was om te bepalen wat wij op Marken zelf kunnen doen bij een (dreigende)overstroming. Het thema leeft blijkbaar nog niet echt gezien het beperkte aantal inwoners dat zich voor deze bijeenkomst had aangemeld.
 
Net als in de rest van Nederland dat onder de zeespiegel ligt, gaat naar verwachting ook Marken er vanuit dat droge voeten hebben en houden vanzelfsprekend is. Dat de feiten anders uitwijzen kunnen wij geregeld in het nieuws zien na wateroverlast ten gevolge van langdurige zware regenval of zelfs een dijkdoorbraak zoals een aantal jaren geleden in Wilnis.
 
De geringe belangstelling van de Markers voor deze bijeenkomst is misschien ook te verklaren doordat Markers zoiets hebben van: “zorg eerst maar dat de dijk en huidige rampenplannen op orde zijn en wentel gebreken daarvan niet af op de inwoners”.  Dit nog los van het feit dat in 2016 juist de slachtoffers van de Watersnood 1916 worden herdacht en Marken uiteraard niet in de tijd terug wil. Juist deze Watersnood was namelijk de aanleiding om de Afsluitdijk aan te leggen en dat heeft van Marken een ander maar vooral veiliger eiland gemaakt.
 
De Eilandraad Marken heeft tijdens de bijeenkomst op woensdag 24 juni deze gevoeligheden ingebracht maar tegelijkertijd samen met de aanwezige belangstellenden serieus naar een aantal zaken gekeken bij een dreigende overstroming. Denk dan aan vragen als:
  • Blijft u in uw woning of vertrekt u naar elders?
  • Wie helpt de ouderen en gehandicapten?
  • Waar parkeert u uw auto zodat deze hoog en droog staat?
  • Wat neemt u mee naar boven als eerste levensbehoeften?
  • Wat is er aan materieel beschikbaar op Marken om direct hulp te verlenen?
  • Et cetera.
Afgesproken is om een werkgroep te vormen bestaande uit vertegenwoordigers van Marken en veiligheidsexperts van vooral de Veiligheidsregio. Deze werkgroep gaat dan aan de slag met een calamiteitenplan voor Marken. Op maandag 10 augustus 2015 is de eerste bijeenkomst van deze werkgroep bij de Veiligheidsregio in Zaandam. Uitgenodigd zijn in ieder geval vertegenwoordigers van de Eilandraad, Brandweer, KNRM, AED, EHBO en SWOM. Indien u ook belangstelling heeft om mee te denken meldt u zich dan bij de Eilandraad Marken via info@eilandraad.nl.
 

Bron: Stichting Eilandraad Marken, vrijdag 17 juli 2015

naar Marker Nieuws indexpagina