naar Marker Nieuws indexpagina
Topdrukte afgelopen zaterdag voor brandweer in Zaanstreek-Waterland
tijdens de storm zijn 463 stormschade meldingen verwerkt
 
De brandweer in Zaanstreek-Waterland had het zeer druk afgelopen zaterdag (25 juli jl.) met het verwerken van de stormschade meldingen. Het KNMI kondigde code rood af voor een zware zomerstorm. Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) zette extra personeel in en verwerkte op zaterdag maar liefst 463 meldingen.

Storm scenario van kracht
Het KNMI kondigde de storm tijdig aan. VrZW heeft daarop het zogenaamde storm scenario van kracht laten gaan. Dit houdt in dat op de meldkamer extra centralisten aan de slag gaan. Alle posten van de brandweer worden bemand. Op de meldkamer werden de meldingen geprioriteerd; de alarmcentrale handelt alleen nog prio 1-meldingen af. Prio 2-meldingen worden geregistreerd en via lokale actiecentra doorgezet naar de posten. Via de lokale actiecentra zijn ook de snoeiploegen door enkele gemeenten aangestuurd.

Veel schade aan openbaar groen 
Bijna alle meldingen die binnenkwamen betroffen het openbaar groen; omgewaaide bomen, afgebroken takken en dergelijke. Aan de Veldbloemenweg in Kogerveld trok een omgevallen boom een waterleiding kapot. Aan de Bloemgracht in Zaandam haalde de brandweer boomtakken naar beneden omdat deze op huizen dreigden te vallen. Uit voorzorg werden hiervoor ook 4 woningen tijdelijk ontruimd. In Purmerend waren er problemen met bomen aan de Meteorenweg en de Van IJsendijkstraat. 

Dancefestival Welcome to the future afgelast
Al vroeg in de ochtend op zaterdag kwamen hulpdiensten en gemeente Landsmeer  bijeen om te overleggen over het dance-event Welcome to the future, dat later op de dag plaats zou vinden in Het Twiske. Omdat de veiligheid van de bezoekers in het geding was, is besloten het event af te gelasten.

Een storm met een nasleep
Ook in de dagen na de storm komen er nog meldingen binnen bij de brandweer voor takken en bomen die gevaar opleveren. Stormschade aan bomen en takken die geen direct gevaar opleveren, kun je melden bij je gemeente.
 
Totaal aantal verwerkte meldingen door brandweer per gemeente:
Beemster: 15 
Edam-Volendam: 9
Landsmeer: 13
Oostzaan: 11
Purmerend: 94
Waterland: 19
Wormerland: 22
Zaanstad: 272
Zeevang: 8
 
Wat kun je zelf doen bij storm? En wanneer belt je de hulpdiensten?
Lees meer hierover via 
brandweer.nl/Zaanstreek-Waterland - Wateroverlast en storm
 

Bron: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, dinsdag 28 juli 2015

naar Marker Nieuws indexpagina