naar Marker Nieuws indexpagina
KNRM luidt noodklok om fonteinkruid (video)
Station Marken heeft minder last van het fonteinkruid
 
“Er moet wat gebeuren aan de overlast en gevaren van fonteinkruid.” Daarvoor pleit de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Watersporters komen regelmatig vast te zitten in de waterplanten, en de KNRM vervolgens ook met de reddingsboten als ze op die melding afgaan.
 
Vooral bij de Zuidelijke Randmeren komt dit probleem veel voor. “We moesten vorig jaar 68 keer in actie komen vanwege waterplanten. Dit jaar staat te teller al boven de 70″, vertelt een woordvoerder van KNRM Blaricum. “Wij hebben vorig jaar een zeer ernstig incident gehad met drie kinderen die tijdens het zwemmen verstrikt geraakt zijn in de waterplanten en alleen met tussenkomst van de reddingbootbemanning bevrijd konden worden.”
 
Ook dit jaar is het al een keer bijna fout gegaan. “Een zeilboot raakte door fonteinkruid onbestuurbaar en botste tegen de dijk. Aan boord waren een man, vrouw en klein kind. De boot doorkruiste, op weg naar een stranding op de dijk, een vaargeul die druk bevaren is door plezier en beroepsvaart.”
 
Ondanks initiatieven van Rijkswaterstaat, is er niet voldoende geld om alle waterplanten te maaien. Daarom is de hoop van de KNRM nu gevestigd op de politiek. Inmiddels hebben Helma Lodders en Barbara Visser van de VVD Kamervragen gesteld aan minister Melanie Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu.
 

Bron: Hart van Nederland, vrijdag 7 augustus 2015

naar Marker Nieuws indexpagina