naar Marker Nieuws indexpagina
Inwoners Marken komen massaal naar afscheid huisartsen Haverkamp & van Dijck
   
Vanmiddag was de afscheidsreceptie van de huisartsen Wies Haverkamp en Paul van Dijck. De afscheidnemende huisartsen hadden een receptie georganiseerd in het Trefpunt, waar massaal gehoor aan is gegeven.

Door de overweldigende opkomst was het onmogelijk om persoonlijk van iedereen afscheid te nemen en voor de nieuwe huisartsen (Sandra Tak & Ilja Mooij) om kennis te maken met de Marker bevolking. De nieuwe huisartsen werden wel ontvangen in een warm bad door de grote opkomst.

Enkele weken geleden werd, vanuit een soort burgerinitiatief, een huis-aan-huis collecte gehouden, waarmee een cadeau gekocht zou worden namens de bevolking om de huisartsen te bedanken. Het bedrag wat hiermee is opgehaald was ruim €4200,00 wat aangeeft dat zowel Wies als Paul erg geliefd zijn. Dit cadeau werd gesplitst, zodat de beide artsen zelf een mooi aandenken van Marken kunnen kopen. Ook aan de nieuwe huisartsen, Ilja en Sandra was gedacht. Zij kregen een woordenboekje overhandigd met de meest voorkomende dialect woorden van Marken.

Wies sprak enkele woorden, Paul zong een afscheidslied. Wies gaf aan dat ze zich zo ontzettend thuis heeft gevoeld op Marken dat de afgelopen 34 jaar voelen alsof ze hier vorig jaar nog is gestart als huisarts. Wies heeft haar huisartsenspecialisatie behaald in Amsterdam. Echter was er in die tijd weinig werk te vinden als huisarts en deed ze vooral waarnemingen voor andere praktijken. Er verscheen een advertentie in het Nederlands Tijdschrift van Geneeskunde, waarin werd gevraagd om een huisarts in dienstverband; slechts 20 minuten van Amsterdam. Wies heeft daarop gesolliciteerd en werd aangenomen. De al korte reistijd, werd drastisch verkort, aangezien het een praktijk van 24/7 was mede vanwege de bevallingen die toen nog binnen de praktijk begeleid werden. Wies is direct in het Buurthuis ingetrokken met de bedoeling dit voor een jaartje aan te gaan en daarna weer verder te kijken. Het zijn uiteindelijk 34 jaren geworden. Wies: “Een betere plek om te werken en wonen had ik niet kunnen hebben. Ik ga het enorm missen. Maar vind het heel fijn dat er jongere artsen zijn die het samen verder willen voortzetten!”

In 1986 heeft zij samen met Paul van Dijck de praktijk overgenomen van dr. Pasdeloup die vanaf dat moment kon genieten van zijn welverdiende pensioen.

Paul van Dijck is lange tijd, naast zijn werk op Marken als huisarts, ook nog als specialist ouderenzorg bij de GGZ ouderen in Zaandam. Nadat Paul lichamelijke klachten begon te krijgen, is hij hiermee gestopt, maar nog wel doorgegaan als huisarts. Eind vorig jaar, begin dit jaar werd duidelijk dat Paul niet lang meer als huisarts kon functioneren en hebben zowel Wies als Paul besloten om te stoppen met de praktijk. Per 1 mei 2015 was Paul alleen nog op de zaterdagen aanwezig en vulde Dieuwertje Bax zijn spreekuren op.

Toevalligerwijs waren Sandra Tak & Ilja Mooij (allebei al jaren huisarts, samenwerkend) op Marken geweest en zouden het een mooie locatie vinden om als huisarts te komen werken. Als het niet op Marken zou lukken, dan in elk geval in de gemeente Waterland. Zij hebben laten weten interesse te hebben in de praktijk, maar niet wetende dat er naar vervanging gezocht ging worden. Paul heeft hen ook gelijk benaderd toen de beslissing was genomen dat ze zouden stoppen met de praktijk. Voorwaarde van de dames was wel, dat zij ook in het Buurthuis zouden komen te wonen. Ilja met haar kinderen en Sandra alleen. Paul was al in een eerder stadium verhuist naar Haarlem, dus nu moesten Wies en Paul (Warendorf) ook naar andere woonruimte gaan zoeken. De keuze is gevallen op een kleinschalig woonproject in Amsterdam Oost, waar Wies & Paul Warendorf al enige weken wonen.

Afgelopen dinsdag, 1 september, zijn Sandra en Ilja officieel begonnen. Voor iedereen zal het wennen zijn, maar de verwachting is dat Wies en Paul de Marker bevolking in goede handen hebben achtergelaten!

Tekst van het afscheidslied 'Bedankt Mooi Marken, Bedankt' © Paul van Dijck


Bron: Mijn Producties, zaterdag 5 september 2015

©2015 MarkerNieuws.com

naar Marker Nieuws indexpagina