naar Marker Nieuws indexpagina
Jury Dorpsvernieuwingsprijs onder de indruk van Marken
 
Zoals eerder bekendgemaakt is Marken doorgedrongen tot de landelijke finale van de Dorpsvernieuwingsprijs (artikel 8561) en gaat daarin de strijd aan met nog 7 dorpen in Nederland. De Dorpsvernieuwingsprijs is een prijs voor dorpen die zich via bewonersinitiatief inzetten voor het behoud van haar eigen leefbaarheid.
 
Na een eerdere schriftelijke onderbouwing door de Stichting Eilandraad Marken die tot de finaleplaats voor Marken heeft geleid, kwamen vrijdag 11 september 2015 twee juryleden op bezoek om van dichtbij mee te maken hoe wij op Marken werken aan leefbaarheid en welke rol de Eilandraad daarin speelt. Daarvoor kregen de juryleden Patricia Alspeer (Ministerie van Binnenlandse Zaken) en Tini te Dorsthorst (vice-voorzitter Landelijke vereniging van Kleine Kernen) een vol programma voorgeschoteld.
 
Na ontvangst op het parkeerterrein door het dagelijks bestuur werd er gefietst naar dorpshuis 'Het Trefpunt'. Onderweg werden direct al diverse vragen gesteld en beantwoord. Voor Het Trefpunt werd een korte toelichting gegeven over hoe het monument aldaar tot stand is gekomen waarna de dames werden getrakteerd op een echt stukje Marker taart. Voorzitter Henk Zeeman stelde de aanwezige leden van de diverse werkgroepen voor en gaf een presentatie over waar de Eilandraad en vele vrijwilligers op Marken zich mee bezig houden en welke resultaten daarbij zijn geboekt. Wederom werden vele vragen van de jury beantwoord waarmee zij een goede indruk kregen van de brede betrokkenheid op Marken.
 
Aansluitend werd een film getoond welke met dank aan omroep PIM tot stand is gekomen. Daarin prijst burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon de inzet van de Eilandraad en de inwoners van Marken. Verder komen diverse inwoners aan het woord die vertellen over hun raakvlakken met de Eilandraad. Deze film van bijna 20 minuten kunt u onderstaand terugzien.
 
Als afsluiting van de middag werd een fietstocht gemaakt over Marken waar twee thema’s nader werden toegelicht. Allereerst ging het over de kansen voor het wonen op Marken met daarin speciale aandacht voor de doelgroepen jongeren, ouderen en inwoners die afhankelijk zijn van zorg maar toch zo lang mogelijk op Marken willen blijven wonen. Daarna ging het over Duurzaamheid en de tot op heden geboekte resultaten, maar ook de kansen die er liggen om Marken eventueel 100% duurzaam te maken. Na afloop van de fietstocht kregen de dames elk een miniatuur van de vuurtoren van Marken, 'Paard van Marken', en bood de Klompenmakerij een foto aan in Marker klederdracht wat de dames een extra mooie herinnering aan Marken opleverde. Bij het afscheid roemde de jury de brede betrokkenheid en passie van de inwoners van Marken en met name de Eilandraad en haar werkgroepen.
 
 Op Zaterdag 26 september 2015 gaat er een groep van maximaal 15 personen van Marken naar de finalebijeenkomst in het 'Witte Paard' in Zieuwent (nabij Doetinchem). Daar geven alle acht dorpen nog een presentatie waarna de jury tot haar eindoordeel komt. De winnaar ontvangt een cheque van € 2.000 te besteden aan een leefbaarheid bevorderende activiteit, maar vertegenwoordigt ook Nederland tijdens de Europese Dorpsvernieuwingsprijs 2016.
 
Gepubliceerd op zaterdag 12 september 2015

Bron: Stichting Eilandraad Marken, donderdag 17 september 2015

naar Marker Nieuws indexpagina