naar Marker Nieuws indexpagina
CDA Waterland wil aanpak van onkruid in Waterland
De onkruidmachine
 
Waterland wordt geteisterd door onkruid. De chemische bestrijding van onkruid op de bestratingen in de bebouwde kommen van de gemeente Waterland is vervangen door mechanisch borstelen. Tot nu toe is deze behandeling in 2015 één keer uitgevoerd.
 
Inmiddels tiert het onkruid op de klinkerbestratingen en de aangrenzende bermen in alle kernen van de gemeente opnieuw welig. Op sommige plaatsen overwoekert het onkruid de bestratingen. Ook op (beeldbepalende) plaatsen waar toeristen komen, zoals op Marken, in Monnickendam en in de andere kernen, vormt de aanblik van het straatwerk een slecht visitekaartje voor de gemeente. De onderstaande foto van de monumentale sluis op de Middendam in Monnickendam spreekt op dit punt boekdelen.
 
Niet alleen van inwoners van Monnickendam, maar ook uit Marken, Broek in Waterland, Ilpendam en Zuiderwoude ontvangt het CDA Waterland signalen van ergernis over deze verwaarlozing van de buitenruimte.
 
Dit brengt de fractie van het CDA Waterland in de gemeenteraad ertoe vragen te stellen om zo het college van B&W aan te sporen om het onkruid actiever te verwijderen. Want de kwaliteit van onze leefomgeving komt zo in het geding.
 
De vragen:
  1. Herkent uw college dit beeld?
  2. Vindt u één keer per jaar mechanisch borstelen in de bebouwde kommen voldoende?
  3. Hoe hoog zijn de jaarlijkse kosten van het mechanisch borstelen van de verhardingen? 
  4. Waarom wordt het onkruid op plekken die met de borstelmachine onbereikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld het straatwerk op de Damsluis, op Marken en op veel andere plekken, niet op een andere wijze bestreden?
  5. Onderkent u dat het borstelen ook schade aan verhardingen veroorzaakt?
  6. Bent u bereid andere methoden van onkruidbestrijding en/of een hogere frequentie te overwegen?
 

Bron: CDA Waterland, zondag 20 september 2015

naar Marker Nieuws indexpagina