naar Marker Nieuws indexpagina
Jan Schild krijgt cultuurprijs 'De Witte Roos' 2015
Sinds 1997 bestaat in de gemeente Waterland de cultuurprijs 'De Witte Roos'. De toekenning van deze prijs is een particulier initiatief. Deze tweejaarlijkse prijs is bedoeld voor mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de cultuur, de historie of de natuur in onze Waterlandse gemeenschap. Dit jaar heeft het bestuur van de Stichting De Witte Roos besloten om de prijs toe te kennen aan de op Marken wonende Jan Schild.

Hoewel hij van oorsprong geen Marker is heeft hij zich ontwikkeld tot een veelzijdig kenner van de geschiedenis van Marken. Hij heeft daarover 3 boeken geschreven : 'Marken in grootmoeders tijd'; 'Marken en Oranje' en 'Brood op de Plank'. Deze boeken zijn bij heel veel Marker gezinnen te vinden. Binnenkort komt zijn 4e boek uit. Jan heeft zich letterlijk in zijn onderwerpen vastgebeten en met eindeloos enthousiasme en geduld onderzoek gedaan en wetenswaardigheden verzameld. Dat verzamelen zit hem in het bloed, niet alleen wat de feiten en onderwerpen in zijn boeken betreft, maar ook letterlijk. Hij bezit inmiddels een grote verzameling ansichtkaarten, foto's, prenten en boeken van Marken.Daarnaast is hij ook actief in commissies die zich bezighouden met het
bewaken en behouden van het cultureel erfgoed van Marken. Zo is hij initiatiefnemer van de werkgroep "Hou Marken Mooi" en is hij actief betrokken bij de Eilandraad. Een kleurrijker figuur dan Jan Schild zul je op Marken moeilijk vinden en daarom reikt het bestuur van de Witte Roos deze prijs met groot genoegen uit aan Jan Schild.

De Witte Roos Prijs 2015 zal op zaterdag 3 oktober 2015 feestelijk worden uitgereikt in Café Restaurant 'Land en Zeezicht', Havenbuurt 5-6 op Marken.
     
  De Boeken van Jan Schild:  
'Marken in grootmoeders tijd' 'Marken en Oranje' 'Brood op de Plank'

Bron: Stichting De Witte Roos, woensdag 23 september 2015

naar Marker Nieuws indexpagina