naar Marker Nieuws indexpagina
Marker Wadden zet bouwen met natuur in etalage
 
Boskalis start begin volgend jaar met de aanleg van de Marker Wadden, een natuurgebied van 10.000 hectare midden in het Markermeer. Eerste stap is de bouw van een eiland van 300 hectare.
 
Het Papendrechtse baggerconcern maakte dat woensdagmiddag 23 september 2015 bekend bij de presentatie van het definitieve ontwerp van de Marker Wadden. De opdracht heeft een waarde van een kleine 50 miljoen euro. In 2018 moet de eilandengroep klaar zijn en zal deze worden opengesteld voor het publiek.
 
Voor de aanleg van het eerste eiland zal gebruik worden gemaakt van de klei uit de bodem van het Markermeer zelf. De klei wordt in zanddammen ingespoten om daar te bezinken. Het eiland moet vervolgens doorgroeien tot een archipel van ongeveer 800 hectare. Door de aanleg van stranden, duinen en een stenen dam moet de natuur zich op de eilandjes goed kunnen ontwikkelen.
 
Het natuurproject wordt gefinancierd met zowel publiek als privaat geld. Rijkswaterstaat, de provincie Flevoland en het Rijk dragen bij, maar ook Natuurmonumenten en de Nationale Postcodeloterij.
 
Directeur-generaal Jan Hendrik Dronkers van Rijkswaterstaat prees de samenwerking van de partijen. “Een leefbaar Nederland maak je samen”, zei hij bij de onthulling van de plannen. “Met de Marker Wadden verbinden we de kracht van Natuurmonumenten aan de kracht van Rijkswaterstaat en aan de innovatieve uitvoeringskracht van de markt. Daarmee zetten we wereldwijd de Nederlandse expertise van bouwen met de natuur in de etalage.”
 
Ook Hendrik Postma, directeur Boskalis Nederland, benadrukte de samenwerking tussen natuurorganisaties en bouw. “Het bijzondere aan het ontwerp van de Marker Wadden is dat ecologie en waterbouw hand in hand gaan. Als een van de grondleggers van het programma building with nature, waar waterbouwers de taal leren van ecologen en ecologen de taal van waterbouwers, is het fantastisch dat Boskalis de Marker Wadden mag aanleggen en daarmee een impuls kan geven aan het ecosysteem van het Markermeer.” De Marker Wadden moeten de ecologie van het Markermeer en het IJmeer herstellen. Sinds de aanleg van de Houtribdijk tussen Enkhuizen en Lelystad in de jaren zeventig van de vorige eeuw is het Markermeer niet meer verbonden met de zee of een rivier, met alle gevolgen van dien voor planten en dieren in het gebied.
 

Bron: Cobouw, vrijdag 25 september 2015

naar Marker Nieuws indexpagina