naar Marker Nieuws indexpagina
Marken tweede bij Dorpsvernieuwingsprijs 2015. Winnaar werd Hoonhorst
Winnaar 2015 : Hoonhorst
 
Dit jaar was de zesde editie van de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs. Hoonhorst (Overijssel)  heeft deze editie gewonnen en mocht de cheque van € 2.000 mee naar huis nemen. Afgelopen zaterdag heeft de jury dit bekend gemaakt in Zieuwent, een kerkdorp in de provincie Gelderland. Marken eindigde op een mooie tweede plek.
 
Bij de Dorpsvernieuwingsprijs wordt gekeken of een dorp, op initiatief van de bewoners, duurzame vernieuwing heeft gerealiseerd die het dorp (weer) een goede toekomst geeft. Of dat het dorp open staat voor nieuwe ontwikkelingen èn oplossingen. De Stichting Eilandraad Marken (Eilandraad) heeft hier op Marken, samen met haar vele werkgroepen voor zorg gedragen.
 
Hoonhorst is de opvolger van Koudum (2005), Elsendorp (2007), Wijk aan Zee (2009), Kootwijkerbroek (2011) en Zieuwent (2013).
 
De Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs is een prijs voor dorpen die op een innovatieve manier aan de leefbaarheid werken. Bijvoorbeeld door vernieuwende activiteiten op te zetten en daarmee een bijdrage te leveren aan de sociale cohesie en de duurzaamheid van het dorp.
 
De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt en wordt georganiseerd door de Landelijke Vereniging Kleine Kernen (LVKK), deels gefinancierd door  het Ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoonhorst dingt in oktober 2016 ook mee naar de Europese Dorpsvernieuwingsprijs in Tihany, Hongarije.
 
Jury
De jury voor de Nederlandse Dorpsvernieuwingsprijs 2015 bestaat uit vijf personen die hun sporen hebben verdiend in de dorpsvernieuwing en dorpsontwikkeling. De jury bestond dit jaar uit:
·         Ir. Ronald van der Giessen (Directeur Oranje Fonds)
·         Drs. Patricia Alspeer (Ministerie van Binnenlandse Zaken) 
·         Mr. Hans Verheijen (Burgemeester Wijchen; ex-voorzitter LVKK)
·         Angelique Kruger (Omroep Gelderland)
·         Vincent Lette (Gemeente Oost Gelre, namens winnaar 2013 Zieuwent)
Daarnaast hebben de dorpen die tot de finale waren doorgedrongen, ook elkaar beoordeeld en die stem heeft mede de uitslag bepaald.
 
Winnaar
De Dorpsvernieuwingsprijs is een prestigieuze prijs. Hoonhorst kreeg behalve een mooie oorkonde ook een fysiek aandenken. Daarnaast is Hoonhorst genomineerd voor de Europese Dorpsvernieuwingsprijs en ontving ook nog een cheque ter waarde van € 2000,- die besteed dient te worden aan de realisatie van een leefbaarheid bevorderende activiteit of voorziening in het dorp.  Maar bovenal is het een erkenning van de inzet van de gemeenschap.
 
Finale
In de finale streden behalve Marken en Hoonhorst, de volgende zes dorpen:
·         Bentelo (Overijssel)
·         Heteren (Gelderland)
·         Meijel (Limburg)
·         Montfort (Limburg)
·         Ooltgensplaat (Zuid-Holland)
·         't Veld (Noord-Holland)
 
De voorzitter van de Eilandraad, Henk Zeeman, was teleurgesteld dat Marken niet als winnaar werd uitgeroepen. “We hebben er heel veel tijd ingestoken”. Het Marker gezelschap was met elf personen naar de finale toegekomen. Ook Gabriëlle Bekhuis, wethouder in de gemeente Waterland, gaf acte de prèsence.
 
Het Marker gezelschap komt aan in Zieuwent Het Marker gezelschap wordt welkom geheten
  Het  fysieke aandenken voor Hoonhorst
Het Marker gezelschap op de eerste rijen  
Burgemeester Annette Bronsvoort van de gemeente Oost Gelre waar Zieuwent toebehoort  
Jaap Boes en Henk Zeeman luisteren aandachtig naar de mede finalisten Henk Zeeman in gesprek met Gabriëlle Bekhuis
Henk doet de presentatie van Marken Henk doet de presentatie van Marken
  Patricia Alspeer leest het jury verslag van Marken voor
Alle finalisten kregen een presentje mee naar huis  


Promotiefilm Eilandraad ten behoeve van Dorpsvernieuwingsprijs 2015:

Bron: PepProductions, zondag 27 september 2015

©2015 MarkerNieuws.com

naar Marker Nieuws indexpagina