naar Marker Nieuws indexpagina
Burgemeester Wagenaar start educatief programma ‘De watersnoodramp 1916 in Waterland’
Op de foto burgemeester Wagenaar-Kroon, Wolmet Lievendag-Uithuisje en de kinderen van groep 7/8 van de Rietlandenschool
 
Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon heeft vrijdagmorgen het startsein gegeven voor het educatief programma ‘De watersnoodramp 1916 in Waterland’ op de Protestants Christelijke Basisschool ‘De Rietlanden’ op Marken. Ze deed dit in het bijzijn van groep 7/8 en medewerkers van het Waterlands Archief.
 
Er voltrok zich een ramp in de nacht van 13 op 14 januari 1916. De noodklokken werden geluid in de stormachtige nacht. Er voltrok zich een ramp achter de Waterlandse Zeedijk. Speciaal voor de bovenbouw van het basisonderwijs ontwikkelde het Waterlands Archief in Purmerend een educatief programma waarin de getroffen plaatsen, waaronder Marken, in het rampgebied aan de orde komen met behulp van een interactieve kaart. Met aandacht voor onder andere:

   - Het begin van de ramp, beschreven door een ooggetuige;
   - Mensen die naar hogere gebieden vluchtten of naar hun zolders;
   - Kerken als vluchtplaatsen voor mens en dier;
   - Het zwaar getroffen Marken waar koningin Wilhelmina Lijsje van Riel als petekind aannam;
   - Het repareren van de dijken.
 
De presentatie werd geopend door meester Paul, waarna Burgemeester Wagenaar-Kroon van de gemeente Waterland de kinderen toesprak over de watersnoodramp, welke komend jaar wordt herdacht. Hierna kwam mevrouw Margreet Lenstra van het Waterlands Archief aan het woord. Door middel van tekst en beelden vertelde zij ook over de ramp van 1916. De heer Jaap Haag, medewerker van het Waterlands Archief, had de inschrijving in het geboorteregister van het petekind van Koningin Wilhelmina, Lijsje van Riel, meegenomen, Ook de latere aanpassing van de naam, in Wilhelmina Lijsje van Riel, werd de kinderen getoond. De dochter van het petekind, Wolmet Lievendag-Uithuisje, gaf tekst en uitleg over wat haar moeder van de toenmalige Koningin heeft gekregen.
 
Na de sprekers was het moment voor het ‘startsein’. Dit deed de burgemeester door op het digitale schoolbord een ‘play-knop’ aan te raken, waarbij het educatie programma werd geactiveerd. Een ieder kan via : http://waterlandsarchief.nl/doen-en-leren/educatief-programma-de-watersnoodramp-van-1916 dit programma doorlopen. Op deze pagina kan een ieder ook meedoen met een quiz.
 
Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon Margreet Lenstra
  Jaap Haag
Wolmet Lievendag-Uithuisje  
Burgemeester Wagenaar-Kroon geeft doormiddel van de 'play-knop' op het digitale schoolbord het startsein
Link naar het educatief programma

Bron: PepProductions, vrijdag 2 oktober 2015

naar Marker Nieuws indexpagina