naar Marker Nieuws indexpagina
18 procent uitgaanspubliek Amsterdam fietst met licht
Fietsverlichtingscampagne en –acties dit najaar
 
Onder uitgaanspubliek is het slecht gesteld met het voeren van fietsverlichting. In Nederland voert gemiddeld 41 procent voor- en achterlicht tijdens ritten van en naar uitgaansgelegenheden. In Amsterdam heeft slechts 18 procent van het uitgaanspubliek in Amsterdam zowel voor als achter licht op de fiets. Dat veroorzaakt gevaarlijke situaties. De Stadsregio Amsterdam en haar gemeenten komen daarom met ANWB, BOVAG, RAI Vereniging, TeamAlert, Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, het ministerie van Infrastructuur en Milieu en provincies in actie om meer fietsers verlichting te laten voeren.
 
Onderzoeksbureau Goudappel Coffeng onderzocht in opdracht van de betrokken partijen hoe het in de zomermaanden is gesteld met fietsverlichting. In juni, juli en augustus werden op tien uitgaanslocaties in het land bijna 6.000 fietsers geturfd tussen 22:00 en 03:00 uur. In Heelweg in de Achterhoek voerde 70 procent van de 434 waargenomen fietsers voor- en achterlicht.
 
Het uitgaanspubliek in grote (studenten)steden is echter beduidend minder bereid om met werkende verlichting op de fiets te stappen. In Groningen voerde 27 procent voor- en achterlicht, in Utrecht 22 procent en in Amsterdam dus slechts 18 procent. Mannen blijken vaker zonder licht te fietsen dan vrouwen (39 procent versus 44 procent). Op basis van inschattingen door de onderzoekers is tevens duidelijk dat vooral de groep 18- tot 30-jarigen weinig aandacht aan fietsverlichting besteedt: landelijk is slechts 33 procent  waargenomen met werkend voor- en achterlicht. Voor jongeren onder de 18 jaar is dit 48 procent en boven de 30 heeft gemiddeld 57 procent goede fietsverlichting.
 
Acties en campagnes
Met de wintertijd in zicht worden er door het hele land speciale fietsverlichtingsacties georganiseerd. Ook wordt er door de betrokken partijen campagne gevoerd om meer fietsers verlichting te laten voeren. De ANWB trapte op 1 oktober af in Groningen met de ‘ANWB Lichtbrigade' en de ‘Nachtfietser’ en TeamAlert was op 5 oktober aanwezig op de Erasmus Universiteit in Rotterdam om studenten aan de fietsverlichting te krijgen. In november voert TeamAlert campagne bij de Hogeschool van Amsterdam.  De politie is gedurende het hele jaar alert op fietsen zonder licht. De boete hiervoor bedraagt 55 euro.
 

Bron: Stadsregio Amsterdam, dinsdag 6 oktober 2015

naar Marker Nieuws indexpagina