naar Marker Nieuws indexpagina
Selectiecommissie inspecteert voortgang monument herdenking Watersnood
 
Op uitnodiging van kunstenares Linda Verkaaik  heeft de selectiecommissie de voortgang van het herdenkingsmonument Watersnood 1916 ge´nspecteerd in haar atelier in Nijkerk. Aanwezig waren onder andere Ingrid Oud en Harry Oudendijk (Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier), Els van Loenen (gemeente Waterland) en Jaap Boes namens stichting Herdenking Watersnood Marken 1916. De commissie was onder de indruk van het resultaat tot nu toe, maar vooral ook hoe arbeidsintensief het is om al deze stukken staal te snijden en aan elkaar te lassen.  
 
De aanwezige commissieleden hebben tevens onderling afgestemd hoe het monument het beste geplaatst kan worden. Vanwege omvang en gewicht wordt het monument waarschijnlijk over het water aangevoerd en geplaatst op een nog aan te brengen fundering van beton. Wat betreft de plaatsingsrichting op de kop van de Hogedijk is nogmaals bekeken wat het beste is gezien het aanzicht, positie van het ge´ntegreerde bankje en de zichtbaarheid. Het monument is namelijk van dichtbij van twee zijden te aanschouwen en moet ook van afstand uitnodigen om er even heen te lopen. Bij aankomst vanaf de Hogedijk zal het een wat meer abstracte vorm hebben, echter wanneer je eromheen loopt is het juist wat meer figuratief en is het aan die kant ook mogelijk om op het ge´ntegreerde bankje te gaan zitten vanwaar je over de Gouwzee kunt kijken.  
 
Bijgaande fotoĺs geven een goede indruk van de voortgang, maar zeker niet van de kleur. Het zwarte staal met zilveren lasnaden verdwijnt na het verzinken. Daardoor zal het monument een egale kleur krijgen en vallen de verstevigingsribben minder op. Bijgaande foto (laatste rij foto's, midden, red.) van een ander kunstwerk van Linda Verkaaik geeft beter weer hoe het kunstwerk er qua kleur uit komt te zien.
 
V.l.n.r. : Harry Oudendijk, Els van Loenen en Ingrid Oud
Deze foto,  van een ander kunstwerk van Linda Verkaaik, geeft beter weer hoe het kunstwerk er qua kleur uit komt te zien

Bron: Jaap Boes, zondag 11 oktober 2015

naar Marker Nieuws indexpagina