naar Marker Nieuws indexpagina
Cees van Altena is de twintigduizendste bezoeker Jenevermuseum in Schiedam
Het museum is trots dat ze vrijdag 16 oktober de 20.000ste! bezoeker van dit jaar mochten begroeten;
Receptioniste Ine van Roodenburg bood namens het museum een feestelijk jeneverpakketje aan
SCHIEDAM - Cees van Altena is de twintigduizendste bezoeker van het Jenevermuseum dit jaar. Samen met zijn vrouw Sijtje deed de Marker vandaag mee in het productieproces van jenever. Beladen met kadootjes en lekkers vertrok het stel vanmiddag naar hun camper op het veldje voor Dirkzwager.
 
“Het was een kado van mijn zoon voor zijn zestigste verjaardag”, vertelt Sijtje van Altena. “Nu is hij 62.” Het had wat voeten in de aarde om het arrangement in het museum te boeken, want de Van Altena's trekken er vaak op uit, en niet iedere vrijdag is er een groep, groot genoeg om een arrangement te organiseren. Vandaag dus wel.
 
Wat hem bij zal blijven van vandaag is 'het proces', aldus Van Altena. Hij bereidde het deeg - andere groepen doen mee met stoken. Verder deden ze een proeverij ('een Proosje-kruidenbitter, een Schelvispekel en een Old Schiedam, dat is net whiskey, heerlijk') en volgden een rondleiding. En Sijtje bottelde haar eigen fles af - met persoonlijke paraaf. Daar komen ze de avond in de kampeerwagen wel mee door.
 
Ook afgelopen nacht waren de twee inwoners van Marken al in de stad. “Heerlijk, in zo'n grote stad, zo centraal en toch zo rustig.” Ze waren al eerder in Schiedam - hun enthousiasme erover bracht hun zoon op het idee zijn kado hier te zoeken en boeken. “Vanmorgen hebben we de markt bezocht. En dalijk gaan we ergens lekker eten”, aldus Sijtje. Morgen terug.
 
Ine van Roodenburg verwelkomde de Van Altena's vandaag, zoals ze al heel veel jaren de gasten van het museum welkom heet. “Maar twintigduizend bezoekers, dat halen we niet vaak in een jaar.” In 2014 niet, in 2013 niet. “In 2012 wel, maar toen echt pas aan het eind van het jaar. En daarvoor haalden we dat aantal ook wel eens.” Waar het 'm in zit, die toeloop dit jaar? “De Brandersfeesten en het Jeneverfestival.”
www.jenevermuseum.nl

Bron: Schiedam 24 Altijd Nieuws, vrijdag 16 oktober 2015

naar Marker Nieuws indexpagina