naar Marker Nieuws indexpagina
18-jarige Tess maakt Marker klederdracht weer hip
De 18-jarige Tess Zondervan uit Marken ontwierp een kledinglijn geïnspireerd op de traditionele klederdracht van haar dorp. Morgen zijn haar creaties te bewonderen tijdens een modeshow voor het Marker Museum.
 
'Modern Marken' heet haar collectie, die bestaat uit acht kledingstukken. Tess maakte de kleding voor een eindexamenproject. "Ik zat op een kunstzinnige school in Amsterdam en voor het vak mode bedacht ik dit project. De mensen op Marken vinden klederdracht vaak ouderwets en saai. Bijna niemand draagt het meer. Daar wilde ik iets mee doen."
 
Tess heeft alles omgegooid. "Ik heb onderdelen van de traditionele klederdracht verwerkt in de moderne kleren. Zo heb ik van een onderrok een strakke kokerrok gemaakt en een jasje van een herenbroek. De boorden van het jasje zijn weer gemaakt van traditionele sokken." De mensen op Marken vinden heel leuk. "Ze herkennen de klederdracht, maar het is toch heel anders."
 
Lapjes en bandjes
Het materiaal voor Tess' collectie is niet zo maar overal te koop, maar dat was geen probleem voor haar. "Mijn oma droeg vroeger klederdracht en maakte het ook zelf. Als ik met een idee bij haar kwam, haalde ze lapjes tevoorschijn die ik kon gebruiken. En ook andere vrouwen uit het dorp hebben lapjes en bandjes gegeven."
 
De modeshow begint morgen om 14.30 uur.

Bron: RTV-NH, vrijdag 23 oktober 2015

naar Marker Nieuws indexpagina