naar Marker Nieuws indexpagina
Gemeente Waterland werkt samen aan energie
Klimaattop maandag 30 november 2015 in het gemeentehuis te Monnickendam
 
De gemeente Waterland, Stichting Duurzaam Waterland, het Duurzaam Bouwloket en Broek Lab hebben de handen ineen geslagen om de zorg voor ons klimaat onder de aandacht te brengen. Over klimaatverandering en de gevolgen die dit kan hebben voor onze leefomgeving en toekomst,  worden in december ook internationaal bindende afspraken gemaakt. Daarom wordt op maandag 30 november 2015 van 19.00 - 21.30 uur een lokale klimaattop Waterland gehouden. Tijdens deze avond worden inwoners en belangstellenden aangespoord om met lokale initiatiefnemers en ondernemers mee te praten over de uitwerking van bestaande plannen of mee te werken aan het opzetten van nieuwe initiatieven op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Tevens is er de gelegenheid om onafhankelijk advies in te winnen of mee te dingen naar een gratis te verloten infrarood scan van het Duurzaam Bouwloket.
 
De afgelopen jaren zijn er diverse ambitieuze initiatieven opgestart binnen de gemeente met een gezamenlijk doel: ‘samen bouwen aan een duurzame woon- en leefomgeving’. De vaststelling van de duurzaamheidsagenda in september 2015 heeft daar mede een nieuwe impuls aan gegeven. Zo hebben diverse lokale initiatiefnemers zich gemeld om te praten over de gezamenlijke uitwerking van plannen en acties uit de agenda. Voorbeelden hiervan zijn het plaatsen van zonnepanelen op gebouwen door lokale coöperaties of initiatieven om elektrisch vervoer en energiebesparing voor particulieren zo laagdrempelig mogelijk te maken.
 
Duurzaamheid is niet méér doen maar de dingen ánders doen
Wethouder Laura Bromet: “Deze avond is uitdrukkelijk gericht op samenwerking en het versneld uitvoeren of in gang zetten van diverse acties en initiatieven uit de duurzaamheidsagenda. Als gemeente staan we voor een Duurzaam Waterland en willen we onze inwoners en ondernemers aanmoedigen om zelf ook aan de slag te gaan met het verduurzamen van de woon- en leefomgeving. Om de kwaliteit van leven in Waterland ook voor de toekomst te bewaren kun je juist op lokaal niveau met elkaar mooie dingen bereiken.” Daartoe werkt de gemeente inmiddels samen met mede organisator, het Duurzaam Bouwloket, die tijdens deze avond zal worden geïntroduceerd. Raoul Santibanez: “Het Duurzaam Bouwloket is een digitaal loket waar bewoners snel en gemakkelijk onafhankelijke informatie en advies over energiebesparing, duurzame energie en duurzame (bouw-)partners kunnen inwinnen.”
 
Stichting Duurzaam Waterland en Broek Lab
Daarnaast timmert mede organisator Stichting Duurzaam Waterland binnen de gemeente al jaren aan de weg in duurzaamheidsland. Johan Horjus: “Twee derde van de Nederlandse bevolking is ongerust over de klimaatverandering. En terecht want het klimaat is aan het veranderen met grote gevolgen voor ons en onze kinderen. Wij organiseren deze avond samen met de gemeente om tijdens de start van de grote klimaattop in Parijs te laten zien dat we ook in Waterland het klimaatprobleem serieus nemen en de CO2-uitstoot willen aanpakken.” Tot slot is het burgerinitiatief Broek Lab aangesloten bij de organisatie. Ritsaart van Montfrans:  “De klimaattop Waterland past heel goed in de filosofie van Broek Lab: goed om samen na te denken over lokale initiatieven op het gebied van duurzaamheid, maar nog belangrijker om ook echt aan de slag te gaan !”
 
Duurzaamheidagenda gemeente Waterland in PDF

Bron: Gemeente Waterland, woensdag 18 november 2015

naar Marker Nieuws indexpagina