naar Marker Nieuws indexpagina
Wat doe jij als een dijk doorbreekt?
Slechts 20% Noord-Hollanders voorbereid op overstroming
 
Maar 20% van de Noord-Hollanders weet wat hij moet doen bij een overstroming. Dit blijkt uit een onderzoek van het Hoogheemraadschap naar hoe bewust inwoners met water leven en omgaan. Hoewel de kans op een overstroming klein is, zijn de gevolgen extreem groot. Het Hoogheemraadschap start een voorlichtingscampagne om mensen hier over te informeren. 

Uit een internationaal onderzoek anderhalf jaar geleden blijkt dat het waterbeheer in Nederland goed geregeld is. Maar ook dat  Nederlanders zo gewend zijn dat ze in een veilig land wonen, dat ze vergeten dat tweederde van het land zich onder zeeniveau bevindt. Dat laatste was voor het Hoogheemraadschap aanleiding te kijken hoe het staat met het ’waterbewustzijn’ van de Noord-Hollanders.
 
Flyer op de mat
In de week van 24 tot 27 november valt bij de inwoners van de gemeenten Waterland, Edam/Volendam, Oostzaan, Purmerend, Hollands Kroon en het landelijk gebied van Amsterdam-Noord een flyer op de mat. Deze gemeenten werden in de nacht van 13 op 14 januari 1916, nu bijna een eeuw geleden, getroffen door een grote watersnoodramp. Welke impact heeft een overstroming als die nu zou plaatsvinden? En zijn inwoners voorbereid? Wat doet het Hoogheemraadschap? In de flyer staat hierover meer informatie. 

Op de themacampagne website 
www.veiligschoonvoldoende.nl tonen animatiefilmpjes hoe snel en hoog het water kan komen in de betreffende gemeenten. Ook kan men er per postcodegebied zien hoe hoog het water in de buurt komt bij een overstroming. 
 
de Flyer in PDF

Bron: Gemeente Waterland, dinsdag 24 november 2015

naar Marker Nieuws indexpagina