naar Marker Nieuws indexpagina
Bestuur Veiligheidsregio neemt voorlopig besluit dekkingsplan brandweer
Vier van de 27 brandweerposten Zaanstreek-Waterland dicht
De brandweerkazerne op Marken aan de Buurterstraat is één van de 27 brandweerposten binnen Zaanstreek-Waterland
Het bestuur van Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) heeft op 24 november 2015 een voorlopig besluit genomen over het regionaal dekkingsplan brandweer. De gemeentelijke brandweerkorpsen van Beemster, Edam-Volendam, Landsmeer, Purmerend, Oosthuizen, Oostzaan, Waterland, Wormerland en Zaanstad zijn op 1 januari 2014 ondergebracht in de regionale organisatie VrZW. Het regionale dekkingsplan maakt een vertaling van de voorheen lokaal georganiseerde brandweer naar een regionaal ingerichte brandweerorganisatie. Het voorgenomen besluit richt zich op een goede inrichting van de regionale brandweerorganisatie: een betrouwbare en betaalbare brandweerzorg op maat. Hierbij is onder meer gekeken naar de spreiding van de 27 brandweerposten en het huidige materieel evenals het personeel, de wijze van uitrukken en de georganiseerde paraatheid van vrijwillig en beroepspersoneel. 

Inrichting van de regionale brandweerorganisatie
In het nieuwe dekkingsplan staat een goede kwaliteit van de brandweerzorg voorop. Net als de veiligheid van burgers en van medewerkers van VrZW. Er wordt bij de nieuwe inrichting uitgegaan van 23 brandweerposten die de basisbrandweerzorg leveren. Deze posten vormen met elkaar een fijnmazig netwerk. Zij realiseren met elkaar een verantwoorde dekking voor de regio, zowel overdag als gedurende avond-, nacht- en weekenduren. In de regio wordt gewerkt met een combinatie van beroeps- en vrijwillig personeel. Vrijwilligheid blijft de belangrijkste basis van de brandweer in deze regio. In de regio wordt gewerkt met uitrukken op maat: het aantal brandweermensen en het brandweervoertuig is afgestemd op het incident en kan variëren van 2, 4, 6 of meer personen.


Om te komen tot een betrouwbare en efficiënte brandweerzorg op regionale schaal wordt helaas ook een aantal pijnlijke maatregelen voorgesteld. Het voornemen is de brandweerposten Oostzaan - De Haal, Den Ilp, Jisp en Oostknollendam te sluiten. Daarnaast wordt voorgesteld op verschillende posten het aantal voertuigen (met de daaraan gekoppelde personele sterkte) terug te brengen. Minder posten en minder vrijwilligers leiden ook tot minder kosten voor management en ondersteunende functies.
 

Het bestuur heeft tevens besloten de brandweerzorg in Purmerend nader te onderzoeken. In het onderzoek worden de dekking, de kosten alsmede de consequenties van de diverse vormen van paraatheid betrokken. Op een termijn van drie jaar wordt bezien welke alternatieven er zijn voor de huidige organisatievorm.

Het Bestuur en de korpsleiding van VrZW zijn zich ervan bewust dat voor een aantal posten de maatregelen ingrijpend zijn, maar ziet zich gegeven de financiële taakstelling en een zo effectief mogelijk regionale brandweerzorg, hiertoe genoodzaakt. In de komende periode vindt overleg plaats met alle posten over de veranderingen en de planning hiervan. Op 4 december neemt het bestuur van VrZW een definitief besluit.
 

Het bestuur en de korpsleiding van VrZW heeft grote waardering voor de inzet van alle medewerkers. In samenspraak met alle medewerkers zal de uitvoering van de maatregelen ter hand worden genomen.

Bron: Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland, woensdag 25 november 2015

naar Marker Nieuws indexpagina