naar Marker Nieuws indexpagina
Eerste exemplaren nieuwe boek van Jan Schild ‘Leven met het Water’ uitgereikt
Burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon, deltacommissaris Wim Kuijken en schrijver Jan Schild
 
Het vierde boek van Jan Schild, getiteld “Leven met het Water’ werd zaterdagmiddag in de Grote Kerk aan de Kerkbuurt op Marken als eerste overhandigd aan burgemeester Luzette Wagenaar-Kroon en Deltacommissaris Wim Kuijken. Een boek over hoog water op Marken, de watersnood van 1916 en andere overstromingen.
 
In ‘Leven met het Water’ beschrijft Jan Schild, onbezoldigd historicus op Marken, hoe de bewoners van het voormalig eiland door de eeuwen heen met het omringende water hebben geleefd. Deze bijzondere uitgave van Stichting Mooi Marken ter gelegenheid van de herdenking van de watersnood van 1916 telt 336 pagina’s en meer dan 800 illustraties.
 
De middag werd geopend door de echtgenote van Jan, Ineke Peetoom. Daarna vertelde Jan hoe het boek tot stand was gekomen. Er werd een audiofragment uit 1960 ten gehore gebracht van een Marker, die vertelt over de ervaringen tijdens de nacht van donderdag 13 op vrijdag 14 januari 1916. Lowina Zondervan, regisseuse van de plaatselijke toneelvereniging, las een gedeelte voor uit de historische roman ‘Tijne van Hilletje’ over de dramatische gebeurtenissen in de rampnacht. Lydia Rood, kinderboekenschrijfster, las een fragment voor uit haar boek ‘De stem van het water’ uit 1997.
 
Daarna was de tijd aangekomen waar de meesten voor gekomen waren. De eerste twee exemplaren van ‘Leven met het Water’ werden overhandigd aan Luzette Wagenaar-Kroon en Wim Kuijken. Aan het einde van deze samenkomst werden de aanwezige hartelijk bedankt voor hun aanwezigheid door Jan Schild en Ineke Peetoom.
 
Voor genodigden was er nog een soort van receptie, waar men met een hapje en een drankje kon napraten over deze middag. Zaterdagavond en zondagmiddag konden de personen welke het boek hadden besteld, hun bestelling ophalen in dorpshuis ’Het Trefpunt’, waarbij de auteur, op verzoek, het boek signeerde.
 
 Link naar audio fragment uit 1960  > opname 1 > afspelen
(duur 21 minuten en 36 seconden)
 
Bron : Meertens Instituut
Ineke Peetoom    
  Lowina Zondervan  
  Lydia Rood  
  Luzette Wagenaar-Kroon krijgt het eerste exemplaar uitgereikt  
  Wim Luijken krijgt het tweede exemplaar uitgereikt  
Petra Roet, vormgeefster van het boek Trix Oosterman Diederik Aten
Jan Bedankt de drukkerij van het boek Jan Stooker uit Zevenaar heeft Jan geholpen met z'n boek Jan Bedankt Lydia Rood
Jan Bedankt Lowina Zondervan   Jan signeert z'n boek
Na afloop een receptie in de hal van dorpshuis 'Het Trefpunt'   Manja Verhorst ('de Kwade Zwaan")  & Sijtje Pereboom
Jan met broer David Schild   Mensen kwamen het bestelde boek ophalen

Bron: PepProductions, zaterdag 28 november 2015

naar Marker Nieuws indexpagina