naar Marker Nieuws indexpagina
Windmolens Marken als duurzaamheidsmotoren regio
Duurzaam duurt het langst
 
Bij Marken staan twee grote windmolens en dat zijn niet zomaar windmolens. Ze wekken niet alleen heel veel schone energie op, ze geven nog veel meer terug aan duurzaamheid voor onze regio. Secretaris van de coöperatie achter het beheer van de molens Hans Mars, inwoner Edam, geeft uitleg.
 
Hoe zijn jullie begonnen met windmolens?
“Begin jaren 80 kreeg mijn zwager het idee om iets te doen met duurzame energie,” vertelt Hans Mars. “De komst van windenergiecoöperaties was toen net nieuw, vooral in Friesland en Zeeland. Dat leek hem ook wel wat. Het is heel simpel: je mobiliseert wat mensen, stopt geld in een pot en gaat kijken met gemeente en provincie waar je een windmolen neer kunt zetten. Aanvankelijk wilden we betrekkelijk kleine molen, genoeg stroom voor 70 huishoudens. Omdat we een hele gunstige plek bij Marken kregen toegewezen om deze neer te zetten, dachten wij als bestuur: waarom zouden we niet een grotere plaatsen? Het kostenplaatje werd hierdoor wel anders en de bank nam een deel van de financiering op zich.”
 
Wanneer stond de eerste molen?
“Dat was rond 1990 en de molen presteerde zo goed dat we er nog twee bij hadden gezet. Inmiddels waren we een redelijk grote coöperatie geworden, met 600 leden. Over de inleg betaalden we een rente tussen de 6.5% en 7.5% aan onze leden. We stellen wel een bovengrens aan de leningen, we willen geen beleggers, dan krijg je een heel ander publiek met hele andere belangen.
 
Nu staan er twee grote molens
“Het liep allemaal erg leuk tot we op een punt kwamen dat de molens technisch waren afgeschreven, na ongeveer 20 jaar. Reparties vonden we niet opportuun dus we besloten ze te verkopen. We wilden gaan opschalen en kozen ervoor om grotere molens neer te zetten. Dat is vier jaar geleden gebeurd. Nu voorzien we ruim 3000 huishoudens van stroom.”
 
Nooit tegenstanders?
“Het was wel een lange weg, met een aantal bodemprocedures die tegen ons gestart waren. Je hebt te maken met een aantal rabiate tegenstanders waar je niet mee kunt discussiëren. Ze vinden ze lelijk en zien het als een linkse hobby die er door een regenteske overheid is doorgedrukt. Omdat we veel leden in de regio hebben, viel het gelukkig mee met de weerstand. Zij weten hoe het verhaal in elkaar steekt.”
 
Wat doen jullie met de winst?
“De oude molens draaiden goed, waren afbetaald en het bestuur is onbezoldigd dus we hielden geld over. Eerst deden we veel in Afrika waar we projecten subsidieerden voor zonnepanelen en windmolens voor scholen. We hebben 10 tot 15 schooltjes qua stroom zelfvoorzienend kunnen maken. De twee nieuwe grote molens zorgen ervoor dat we nog veel meer winst kunnen maken, daarom hebben we besloten om Stichting Duurzaam Waterland op te richten, onze coöperatie is statutair verplicht om het grootste gedeelte van de winst aan deze stichting te schenken die van ons een mandaat heeft om deze gelden als subsidies uit te delen in de regio voor duurzame projecten.”
 
Krijgen windmolens niet veel subsidies?
“Het is waar dat we subsidies krijgen, de energiebedrijven waren vroeger nutsbedrijven en die zijn voor een prikkie weggegeven en geprivatiseerd. Daardoor hebben ze een enorme voorsprong op de duurzame bedrijven die vanaf niets moeten beginnen en toch moeten concurreren. Verder worden fossiele brandstoffen ook op talloze manieren gesubsidieerd. En je moet niet vergeten, bijvoorbeeld fijnstof in de lucht geeft hoge kosten voor de gezondheidzorg, die betaal je niet aan de pomp maar die betaal je wel als samenleving.”
 
Hoe zit het dan precies met die energiemaatschappijen?
“De energiemaatschappijen zijn groter en groter geworden, Nuon is bijvoorbeeld geen Nederlands bedrijf meer. Als coöperatie kunnen wij zelf uitmaken waar onze stroom naartoe gaat. Omdat de vraag naar groene stroom groeiende is, willen bedrijven als Nuon aan die vraag voldoen, maar geven er wel een eigen draai aan, ze hebben geen ambitie om echt voor duurzaam te gaan. Ze kopen bijvoorbeeld groene stroom in Scandinavië, waar ze vervolgens het stroomtekort weer aanvullen met vuile stroom uit Polen. Als groene klant van een grote energiemaatschappij denk je iets goeds te doen, maar het verhaal erachter klopt niet altijd.“
 
Maar hoe weet je als consument of je het goed doet?
“Als consument moet je een aanbieder zoeken die zuiver is en 100% Nederlandse windstroom levert. Dit is via de site van Green Peace of Green Choice gemakkelijk te vinden. Wij leveren aan onze stroom aan de Windunie. Met de term duurzaam, daar kun je alle kanten mee op maar het gaat vooral om keuzes. We zijn naïef, we weten niet wat er aan de hand is met het klimaat. Maar een rondje over het internet en je bent al een stuk wijzer. Er zijn talloze serieuze sites die er geen doekjes om winden. We moeten keuzes gaan maken.”
 
Groene stroom
Wil je groene stroom, let op dat het 100% zuivere windenergie uit Nederland is (bijvoorbeeld Windunie). Doe research op internet, via bijvoorbeeld website Geen Choice en Green Peace.
 

Bron: Groot-Waterland, zondag 29 november 2015

naar Marker Nieuws indexpagina