naar Marker Nieuws indexpagina
Kelly Zeeman, thuiswedstrijd in vertrouwde omgeving
interview voorafgaand aan Nederland-Japan (3-1)
 
Als iemand zondag een thuiswedstrijd speelt, is het Kelly Zeeman (22) wel. De voetbalster uit Marken neemt het met het Nederlands vrouwenelftal in Volendam op tegen Japan. De aftrap van de oefeninterland is om 16.30 uur. Voor de middenveldster van Ajax Vrouwen gaat niets boven het Noord-Hollandse dorp.
 
Ze is nog nèt geen inwoonster van, maar dat duurt niet lang meer. In mei krijgen Kelly Zeeman uit Marken en haar vriend de sleutel van hun huis in Volendam. De voetbalster is met een paar van haar teamgenoten al gaan kijken op de plek waar haar nieuwe onderkomen wordt gebouwd. “Ons huis is vorig jaar november uitgeloot”, vertelt de speelster van Ajax Vrouwen enthousiast in gesprek met Voetbal Centraal. “Mijn vriend en ik wisten in 2014 al dat we samen zouden gaan wonen, maar we hebben geen haast. Of we volgend jaar ook gaan trouwen? Ha ha, dat duurt nog wel even."
 
Tien minuten rijden is het, van haar woonplaats naar Volendam. “Ik moet even om het water heen, anders was ik er nog sneller”, legt Zeeman haast verontschuldigend uit. In ieder geval is zij de voetbalster van het Nederlands vrouwenelftal die bijna letterlijk kan zeggen dat ze zondag een thuiswedstrijd speelt. Als Oranje in het KRAS stadion Japan treft, zit dan ook een aanzienlijk deel van Marken op de tribune. “Er stond op social media dat ik opgeroepen was en dat de wedstrijd in Volendam wordt gespeeld. Dan gaat het snel. Er komen veel bekenden. Leuk!”
 
Het is alleen nog niet zeker of Zeeman meer van het stadion gaat zien dan de bank of tribune. De 22-jarige verdedigende middenveldster is bij haar ploeg Ajax Vrouwen reserve. Basisspeelsters en concurrenten Desiree van Lunteren en Tessel Middag zijn ook van de partij in Volendam. “Mijn oproep voor Oranje kwam als grote verrassing”, zegt Zeeman. “Ik ben nog volop bezig om me bij Ajax in de basis te knokken. Ik zit in een lastig pakket, met Desiree en Tessel als concurrenten. Toch ben ik positief. Het zegt wel iets dat ik als wissel van Ajax toch uitgenodigd ben.”
 
Spelen tegen Japan wordt erg spannend, denkt de blondine. Dat heeft ze nog nooit meegemaakt. Ze weet nog wel goed dat de Oranjeleeuwinnen op het WK tegen de verliezend finalist voetbalden. Want: het was wel heel erg ver na middernacht dat de wedstrijd in de achtste finale op het programma stond. “Ik zat met een half oog tv te kijken, want de volgende dag moest ik wel weer werken en trainen. Het voelde best raar om midden in de nacht mijn bed uit te gaan.”
 
Gelukkig voor haar is de wedstrijd van zondag al om 16.30 uur. De Japanse vrouwen zijn met een sterk vernieuwd team naar Nederland gekomen. Slechts negen van de 23 voetbalsters maakten deel uit van de WK-selectie. De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan oefende donderdag achter gesloten deuren tegen de Aziaten en won toen met 2-0. “Toch heeft Japan een prima selectie, met hele snelle, wendbare speelsters”, vindt Zeeman. “Beide teams zullen zondag, als het er om gaat, aan elkaar gewaagd zijn.”
 
Het zou mooi zijn als Oranje revanche neemt voor haar uitschakeling op het WK, vindt de middenveldster. Dat maakt de zondag nog fraaier voor haar dan hij al is. Want beter kan het natuurlijk niet, dan dat ze opgeroepen wordt voor een wedstrijd op een paar minuten afstand van haar huis. En dan komt Jan Smit nog het volkslied zingen ook. “Ik ben al een aantal keer bij een optreden van hem geweest. Het is leuk dat hij bij ons komt”, zegt Zeeman over de nu al inwoner van Volendam. “En na de wedstrijd volgt de afterparty bij hem thuis, begreep ik. Daar komt hij niet meer van af, hoor.”
 

Bron: Voetbal Centraal, zondag 29 november 2015

naar Marker Nieuws indexpagina